Monsieur Paul gaat besparen op gas


Foto van Enny van der Water die het estafettestokje overgeeft aan Lucienne Spek

Tijdens de energiescan bleek dat bij lunchroom Monsieur Paul in de serre veel warmte verloren gaat door de glazen buitenwanden achter de radiatoren. Door radiatorfolie te plaatsen wordt er veel warmteverlies tegengegaan.

Verder worden de leidingen van de centrale verwarming in de kruipruimte geisoleerd, zodat er minder warmte verloren gaat. Met deze simpele maatregelen worden direct gas en kosten bespaard.

Nieuwe koelvitrine

Het lunchcafe Monsieur Paul in Maassluis bestaat al geruime tijd. Sinds juli 2014 hebben Lucienne en Bert Spek het bedrijfspand gehuurd. Bij een kleine verbouwing zijn veel verouderde apparaten vervangen, waaronder de koelvitrine. De nieuwe koelvitrine kan buiten gebruikstijden worden
afgedekt, waardoor er minder koelverlies is.

Fleecedekentjes

Voor de energiescan waren al een aantal duurzame keuzes gemaakt. Zo liggen op het terras de fleecedekentjes klaar, in plaats van terrasverwarming. Door te letten op de inkoop wordt er zo min mogelijk eten weggegooid.

Afval

Glas- en kartonafval wordt gescheiden afgevoerd. Desondanks blijkt uit de Milieubarometer dat afval nog steeds een belangrijk bijdrage aan de milieubelasting geeft. Dit kan worden verminderd door ook groen- en plastic afval te scheiden. Dan worden de grondstoffen gerecycled in plaats van
verbrand.

25e deelnemer

Monsieur Paul is de 25e deelnemer aan de Klimaatestafette in Maassluis. Lucienne Spek: "Ik vond de energiescan leerzaam en compleet. Het is zeker nuttig om samen met een adviseur van Stimular bewust in je bedrijf te kijken waar je op kan besparen en op die manier met het milieu bezig te zijn."

Klimaatestafette en Milieubarometer

De gemeente Maasluis en Stichting Stimular organiseren de klimaatestafette in Maassluis. Daarnaast biedt de gemeente Maassluis gratis startabonnementen voor de Milieubarometer aan via www.milieubarometer.nl/aanbod.

Duurzaam Maassluis

De gemeente Maassluis wil een duurzame gemeente zijn en daarmee een bijdrage leveren aan een duurzame samenleving. Daar werken we de komende jaren aan. Om deze ambitie waar te maken hebben we ook uw hulp nodig.

Meer informatie

Meer informatie over Duurzaam Maassluis kunt u vinden op www.maassluis.n/duurzaam. Heeft u als inwoner of ondernemer ideeen of suggesties om de gemeente verder te verduurzamen, laat het ons weten via duurzaam@maassluis.nl.

Fotobijschrift: Enny van der Water (Anne & Anne) geeft het stokje van de klimaatestafette over aan Lucienne Spek.