Gemeente Soest pakt iepziekte aan


7 juli 2015

Net als voorgaande jaren pakt de gemeente Soest deze zomer de iepziekte weer aan, een besmettelijke schimmelziekte veroorzaakt door zwarte iepenspintkevertjes. Inwoners die een zieke iep signaleren worden opgeroepen dit door te geven aan het Meldpunt openbare ruimte.

Iepen die besmet zijn met de schimmelziekte zijn te herkennen aan de slaphangende gele en later bruine bladeren. De zieke bomen besmetten via de wortels andere iepen in de omgeving en kunnen dus, als ze te lang blijven staan, broedbomen worden. Een volwassen iep kan na besmetting binnen enkele
weken afsterven. Opslag van ongeschild iepenbrandhout is vaak de veroorzaker van besmetting. Het is dan ook verboden om gevelde iepen, of delen daarvan, met uitzondering van geheel ontschorst iepenhout en iepenhout met een doorsnede kleiner dan 4 cm, op voorraad te hebben of te vervoeren.

Melden

In Soest staan veel iepen die zeer vatbaar zijn voor de iepziekte. Inwoners die een zieke iep tegenkomen worden opgeroepen dit door te geven aan het Meldpunt openbare ruimte. U kunt ook bellen naar het Meldpunt Woonomgeving: (035) 6093 411.

Als de besmette boom in de eigen tuin staat, is de eigenaar zelf verantwoordelijk deze snel en goed te verwijderen. De gemeente verzorgt wel de afvoer van de takken en het stamhout naar erkende en voor de iepziekte gecertificeerde verwerkers. Ook kan de gemeente inwoners adviseren over de
aanschaf van iepen die beter bestand zijn tegen de ziekte.