Onderhoud van `t Bovenwater


Geplaatst: 7-7-2015

De gemeente Lelystad heeft samen met het waterschap Zuiderzeeland maaibeheer ontwikkeld. Hierin worden de belangen van de bewoners en de gebruikers integraal afgewogen. Door verschillende invloeden zoals temperatuur en waterkwaliteit, is er dit jaar meer plantengroei op 't Bovenwater. Hierop
is ingespeeld door een verhoogde inzet van de aannemer voor het verwijderen van de waterplanten en het verwijderen van het ronddrijvende en aangespoelde maaisel.

Maaisel uit het Bovenwater

Planning

Momenteel wordt er op `t Bovenwater door de grote maaiboot gemaaid. De weerribben ofwel de wateren nabij de woningen worden zo snel mogelijk, als de kleinere maaiboot is gerepareerd, ook gemaaid.

Inspecties

Het maaibeheer richt zich op een goede ecologische ontwikkeling van het watersysteem om de verschillende belangen van de bewoners en de gebruikers te dienen. Zo zijn niet-maaizones vastgesteld en vaart de maaiboot rustig om opwerveling zo veel als mogelijk te beperken. Daarnaast is het maaien
nodig voor de bevaarbaarheid van 't Bovenwater. Op basis van inspecties wordt bepaald wanneer kan worden begonnen met het maaien van het fonteinkruid. Vaak is dat vanaf begin mei. Aansluitend vindt monitoring periodiek plaats om gericht de aannemer aan te kunnen sturen.

Integrale maaistrategie

Vanuit de zwemwaterfunctie en de Europese regelgeving voor de waterkwaliteit (Europese Kader Richtlijn Water) is het een vereiste om blauwalgbloei tegen te gaan. Door waterplanten niet te maaien en in te zetten als echte zuiveraars (vasthouden van meststoffen) worden blauwalgen benadeeld.

Informatie

Voor vragen over het maaibeheer kunt u e-mailen naar gemeente@lelystad.nl of bellen naar 140320.