Aanhoudingen en doorzoekingen in Nederland en op Curac,ao in grootsc..


7 juli 2015 - Landelijk Parket

In een gezamenlijke actie van het Nederlandse combiteam (FIOD en Politie) en de Divisie Georganiseerde Criminaliteit van het Korps Politie Curac,ao, zijn maandag 06.07.2015, 4 mannen aangehouden op Curac,ao, 1 man in Nederland (Amsterdam) en 1 man in de Verenigde Staten (Miami).

De aangehouden personen worden verdacht van het witwassen, valsheid in geschrifte, het zonder vergunning houden van een geldtransactiekantoor en het als geldtransactiekantoor niet melden van verdachte transacties.

De strafbare feiten zijn tussen 2004 en heden gepleegd in diverse landen, waaronder Curac,ao en Nederland.

De 6 aangehouden mannelijke verdachten varieren in leeftijd tussen 31 en 78 jaar. 4 verdachten hebben de Nederlandse nationaliteit, 1 verdachte heeft de Venezolaanse nationaliteit en 1 heeft de Indiase nationaliteit.

Doorzoekingen (video)

In verband met het onderzoek werden er onder leiding van rechter-commissarissen tevens 9 doorzoekingen uitgevoerd op Curac,ao, en 1 in Nederland. Van de doorzoekingen op Curac,ao zijn deze videobeelden gemaakt.

Bij deze doorzoekingen werden bedrijfsadministratie, computers en andere digitale gegevensdragers, auto's, telefoons, verschillende pin terminals, credit en debet betaal kaarten alsmede ongeveer 1 miljoen NAF aan contant geld, in verschillende valuta, aangetroffen en inbeslaggenomen.

Tevens werd er, ter waarde van enkele miljoenen, beslag gelegd op verschillende, banktegoeden, woonhuizen en bedrijfspanden van de verdachten op Curac,ao.

Het onderzoek

Het Landelijk Parket en Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland, het OM Curac,ao, het Nederlandse combiteam en de Divisie Georganiseerde Criminaliteit van het Korps Politie Curac,ao, zijn in 2014 een strafrechtelijk financieel onderzoek gestart.

Enerzijds gaven bevindingen uit eerdere opsporingsonderzoeken op Curac,ao aanleiding daarvoor. Anderzijds leidden door een bank gedane meldingen van verdachte transacties tot dit onderzoek.

De aard en omvang van de transacties pasten naar het oordeel van de bank niet bij de aan haar gepresenteerde handelsactiviteiten van het bedrijf van verdachten bij opening van een bankrekening in 2010.

Damesonderkleding als dekmantel

De verdachten richtten in 2010 een Naamloze Vennootschap (NV) op, die zij als dekmantel voor hun illegale financiele dienstverlening gebruikten. Die NV lieten zij aanvankelijk bij de Kamer van Koophandel registreren als farmaceutisch bedrijf met een kantooradres in Amsterdam en een
vestigingsadres op Curac,ao. Kort daarna lieten de verdachten de bedrijfsdoelstelling wijzigen naar groothandel in damesonderkleding.

Verdachte geldstromen

Uit onderzoek is naar voren gekomen dat nooit enige handelsactiviteit in farmaceutische producten en/of kleding in Nederland heeft plaatsgevonden. In plaats daarvan zijn er talrijke verdachte geldstromen van en naar de bankrekening van de NV van verdachten, vermoedelijk onder het mom van
contante verkoopomzet van kledinghandel.

Payment service providers

In totaal is er een bedrag van bijna 150 miljoen euro bijgeschreven vanuit een Duitse payment service provider. Dit zijn legale providers die winkeliers voorzien van betaalmogelijkheden zoals bankoverschrijvingen en creditcardbetalingen.

De bijgeschreven gelden werden vervolgens direct overgeboekt naar bankrekeningen in met name de Verenigde Staten, Curac,ao en Panama.

Het vermoeden is dat deze (girale) geldstroom verband houdt met de verkoop van onder andere US dollars (USD) aan Venezolanen op Curac,ao die hiervoor met creditcards betalen.

Wisselkoers Venezuela

Sinds 2003 is er een deviezenwetgeving van kracht in Venezuela waarbij Venezolanen uitsluitend USD kunnen kopen via de overheid. Deze USD worden onder andere ter beschikking gesteld via een door de overheid verstrekte creditcard waarmee USD betalingen kunnen worden gedaan in het buitenland.

Omdat de vraag naar USD vele malen groter is dan de overheid ter beschikking stelt, is een zwarte markt ontstaan waar USD tegen woekerkoersen worden verkocht. Dit heeft ertoe geleid dat in principe voor elke Venezolaan een zeer aantrekkelijke mogelijkheid is ontstaan om geld te verdienen.

Zodra het de Venezolaan lukt om zijn toegekende USD tegoed op te nemen kan hij dit verkopen op de zwarte markt. Hij zal dan wel de overheid moeten misleiden onder de dekmantel van een "zogenaamde" aankoop van goederen in het buitenland.

Deel dit op

*