Blinde vlekken in de aanpassing aan klimaatverandering (Promotie)

Blinde vlekken in de aanpassing aan klimaatverandering (Promotie)

Datum dinsdag 7 juli 2015

Tijd vanaf 14:30

Locatie Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit Faculteit der Managementwetenschappen

Promovendus de heer D.F. Boezeman MSc.

Promotor(es) prof. dr. P. Leroy

Copromotor(es) prof. dr. W. Halffman

Subtitel Transforming adaptation: authoritative knowledge for climate change governance

Beschrijving

Klimaatadaptatie, de aanpassing aan gevolgen van klimaatverandering, krijgt steeds meer aandacht. Wetenschappelijke kennis speelt een cruciale rol in de identificatie en evaluatie van klimaateffecten. Een belangrijke uitdaging is om wetenschappelijke kennis beter uit te wisselen met adaptatiebeleid. Daan Boezeman bekeek hoe wetenschappers en beleidsmakers rond een drietal klimaatproblemen gezamenlijk relevante en gezaghebbende kennis produceerden. Hij bekeek de tweede Deltacommissie, de aanpassing aan hitte in Nederlandse steden en naar regionaal waterbeheer in Groningen.

Klimaatverandering zelf en de kennis daarover moest eerst worden getransformeerd om het te laten aansluiten op de lopende behoeften en dominante denkwijzen in de betrokken beleidsvelden. Dat leidde tot een relatief snel inzicht in sommige risico's van klimaatverandering, maar ook tot blinde vlekken. Zo was er in de stadsplanning veel aandacht voor de ruimtelijke verdeling van het zogenaamde `hitte-eiland', maar veel minder voor de sociale component die de weerbaarheid daartegen beinvloedt. In Groningen was veel aandacht voor het statistisch schatten van de grotere kans dat boezemwater over een kade zou lopen, terwijl de gevolgen van heftigere neerslagfluctuaties op dijkstabiliteit buiten schot werd gelaten. De inzet van de Nederlandse rijksoverheid en de Europese Unie om klimaatoverwegingen te koppelen aan bestaand beleid en kennisontwikkeling vraaggestuurder te maken is daarom niet zonder problemen: onbekendere effecten die nog geen duidelijke probleemeigenaar hebben lopen het risico onderbelicht te blijven.

Biografie

Daan Boezeman (Nijmegen 1983) studeerde Economie in Rotterdam en milieu-maatschappijwetenschappen in Nijmegen. Na een stage bij het Milieu- en Natuurplanbureau (thans PBL) in Bilthoven begon hij in 2008 bij de vakgroep Milieu en Beleid in Nijmegen. Na de voltooiing van zijn promotieonderzoek is hij als onderzoeker en docent verbonden aan de sectie Geografie, Planologie en Milieu van de Radboud Universiteit.