NU'91 lanceert tools terugvorderen achterstallige ORT

NU'91 heeft op maandag 6 juli drie online tools voor verpleegkundigen en verzorgenden gelanceerd. Daarmee kan de individuele werknemer op een eenvoudige wijze de achterstallige ORT over verlof bij de werkgever terugvorderen.

De uitspraak van de rechtbank van Den Haag - jl. juni - dat een verpleegkundige de onregelmatigheidstoeslag (ORT) over verlof met terugwerkende kracht van 5 jaar alsnog uitbetaald moet krijgen, geldt voor alle verpleegkundigen die in onregelmatige diensten werken. De werkgever moet wel door de werknemer zelf op de hoogte worden gesteld van de terugvordering.

Om verpleegkundigen en verzorgenden die bij NU'91 zijn aangesloten te ondersteunen, heeft NU'91 drie online tools ontwikkeld om deze terugvordering snel en efficient te kunnen doen.

Tool 1 is een standaard stuitingsbrief waarmee de verjaringstermijn gestuit wordt. Dit houdt in dat - in verband met de genoemde termijn van 5 jaar waarover werknemers de ORT over verlof kunnen terugvorderen - de datum van versturen van de brief wordt vastgelegd . Dit voorkomt dat als de werkgever de claim tot het einde van het jaar laat liggen, de verjaringstermijn ook met een half jaar opschuift.

Tool 2 is een NU'91 rekenmodule waarmee het bedrag aan achterstallige ORT over verlof dat geclaimd kan worden bij de werkgever wordt berekend.

Tool 3 is een vorderingsbrief waarmee de werknemer de werkgever per aangetekend schrijven meldt welk bedrag aan achterstallige ORT over verlof geclaimd wordt. De werkgever krijgt een maand om tot betaling van het geclaimde bedrag over te gaan.

Uit een NU Check onder verpleegkundigen en verzorgenden blijkt dat een groot deel van de beroepsgroep de achterstallige ORT over verlof bij de werkgever gaat claimen.