Technische innovaties geven schoenenfabrikant NIMCO vleugels

Ontwikkelingspartner in Japan, fabriek in Portugal en ambities om de VS markt te veroveren

NIJMEGEN - Samenwerken met de winkelier, een hightech fabriek en een innovatieve comfortsneaker: het 111 jaar oude NIMCO is na een zware periode in haar retail divisie terug van weggeweest. Het Nijmeegse bedrijf gespecialiseerd in comfort- en orthopedische schoenen groeit tegen de stroom in dankzij een strategie waar innovatie, ambitie en efficientie centraal staan. NIMCO heeft zich als missie gesteld de meest comfortabele schoen ter wereld te maken. Met de Xsensible sneaker maakt het bedrijf langzaamaan korte metten met het suffe imago dat aan de comfortschoen kleefde. Binnenkort opent het bedrijf een hypermoderne nieuwe fabriek in Portugal.

'Juist doordat het enkele jaren geleden slecht ging in de retail is ons duidelijk geworden dat we als fabrikant de winkelier moeten helpen met zijn voorraadproblemen. Daarom werken we nu met een online systeem waarmee iedere dealer in no time over iedere schoen kan beschikken die hij wenst,' legt NIMCO CEO Max Krol uit. 'Zo beperken we het kapitaalbeslag en het investeringsrisico en ontstaat er een financieel gezonde samenwerking.' Max Krol is na zijn vader, opa en overgrootvader de vierde generatie, samen met zijn twee broers, die aan het hoofd van de NIMweegse COmbinatie staat.

Xsensible

Om met comfortschoenen een grotere markt aan te spreken werd de Xsensible 'Stretchwalker' sneaker ontwikkeld die in Nederland de verkoopverwachtingen al overtreft. Deze is voorzien van twee door NIMCO zelf ontwikkelde technologieen en heeft een sportievere uitstraling. Deze schoen werd met een partner in Japan ontwikkeld en heeft een zool die is gebaseerd op de Japanse sandaal Ippon-ba geta die oorspronkelijk was voorzien van een enorme houten hak in het midden van de zool en de harmonie tussen mens en natuur symboliseert. Het blokje onder de Xsensible Stretchwalker zorgt ook voor een natuurlijke balans, maar dan minder opvallend. De Xsensible Stretchwalker is gemaakt van gepatenteerd Xsensible Stretchleer en wordt gemaakt in uiteenlopende kleuren. NIMCO verwacht positieve resultaten op de VS markt omdat hier de vraag naar gezonde en trendy comfortschoenen stijgende is.

Hi-tech in Portugal

NIMCO laat momenteel een nieuwe fabriek bouwen, opnieuw in Portugal. 'In Portugal is het maken van comfortschoenen een ambacht en alleen hier vinden we de vakmensen die dit soort maatwerk kunnen leveren,' legt Max Krol uit. 'In de nieuwe fabriek kunnen we de nieuwste technieken implementeren, zoals 3D printen.' De orthopedische producten kunnen eenvoudiger internationaal afgezet worden dankzij scan technologieen.

Nimweegs familiebedrijf

Het hoofdkantoor van de NIMweegse Combinatie is gevestigd op het groene landgoed De Wijchert. In het kasteel dat als kantoor dient werken zo'n 20 mensen die zich dagelijks bezig houden met R&D, inkoop en marketing. Nimco werd in 1968 door de familie Krol overgenomen van de familie Verschuur. In Nijmegen en omgeving is NIMCO al generaties een begrip. In de huidige fabriek in Portugal, in de regio Porto, werken zo'n 110 medewerkers die gespecialiseerd zijn in het maken en ontwikkelen van orthopedische schoenen.