FNV KIEM: Uitgeverij-cao ook voor huis-aan-huisbladen

FNV KIEM: Uitgeverij-cao ook voor huis-aan-huisbladen

De nieuwe gezamenlijke cao voor het uitgeverijbedrijf gaat volgend jaar ook gelden voor huis-aan-huisbladen. Dat maken FNV KIEM, de NVJ en Werkgeversvereniging Uitgeverijbedrijf (WU) vandaag bekend.

De nieuwe cao voor het uitgeverijbedrijf betreft 25.000 werknemers en gaat in op 1 juli 2015. Het is een samenvoeging van de cao’s voor het Boeken en Tijdschriftenuitgeverijbedrijf, de cao voor het Dagbladuitgeverijbedrijf, cao voor Dagbladjournalisten, cao voor Publiekstijdschriftjournalisten, cao voor Opinieweekbladjournalisten en de cao voor Vaktijdschriftjournalisten.

Door aansluiting van de huis-aan-huisbladen komen daar per 1 januari 2016 de werknemers van huis-aan-huisbladen bij.

Loonsverhoging 3 procent

Onderdeel van de nieuwe gezamenlijke cao is een persoonlijk keuzebudget voor elke werknemer, ter waarde van 10% van het salaris. De afspraken bevatten een structurele loonsverhoging van 1% plus 2% extra voor het persoonlijk keuzebudget.

Dit budget komt hiermee op 12% en bestaat uit de vakantietoeslag (8%), 4 bovenwettelijke vakantiedagen (4x0,4 = 1,6%) en één extra dag ter compensatie van het vereenvoudigen van het buitengewoon verlof (0,4%).

Behalve bijna 30.000 werknemers werken bij en voor uitgeverijen 10.000en zelfstandigen. De cao-partijen gaan onderzoeken hoe hier in de toekomst mee moet worden omgegaan. Aan de cao is een sectorplan verbonden waarin ook scholing voor zelfstandigen is opgenomen.