Extra opvangcapaciteit in Goes en Zwolle

Binnen de Zeelandhallen in Goes en de IJsselhallen in Zwolle wordt op korte termijn extra opvangcapaciteit ingericht om vluchtelingen onderdak te kunnen verlenen in aanloop naar hun asielprocedure. Het zal voornamelijk gaan om alleenstaanden uit Eritrea en Syrie.

De laatste tijd is er sprake van een niet eerder vertoonde piek van het aantal vluchtelingen dat zich in Nederland meldt om asiel aan te vragen. In de afgelopen vier weken waren dat gemiddeld 1100 personen per week. Deze toename lijkt bovendien van structurele aard en zal naar verwachting nog langer aanhouden. Daarmee wijkt het huidige beeld af van de situatie die in 2014 aan de orde was.

Naast de instroom uit Eritrea en Syrie zijn er de nieuwe aanmeldingen relatief veel alleenstaande minderjarige vluchtelingen (AMV). Ook komen er veel nareizigers, gezinnen van vluchtelingen die inmiddels een vergunning hebben. Vanwege de hoge instroom is er meer behoefte aan opvanglocaties die gericht zijn op het ondersteunen van de procedure.

Bestuursvoorzitter Gerard Bakker is erg blij met de concrete medewerking van beide gemeentebesturen. "Het COA is bij het uitvoeren van haar taak sterk afhankelijk van Nederlandse gemeenten. Dat geldt zowel voor het inrichten van locaties als het huisvesten van vergunninghouders, waarvan er momenteel nog zo'n 13.000 bij ons verblijven. Het is druk in de opvang en het wordt nog drukker is de reele verwachting. Ik daarom erg blij met de inzet van de gemeentebesturen in Goes en Zwolle. We gaan ons nu focussen op het zo goed mogelijk opstarten en runnen van deze twee tijdelijke locaties, maar blijven ondertussen nog steeds op zoek naar nieuwe mogelijkheden."

Sinds april vorig jaar voert het COA gesprekken met meer dan zeventig gemeenten. In een aantal gevallen zal dat concrete opvanglocaties gaan opleveren, maar deze zijn naar verwachting pas later dit jaar of volgend jaar leiden tot structureel meer opvangcapaciteit.