Advies participatieraad: financiele steun aan stichting Leergeld


Een presentatie over de Stichting Leergeld is onlangs voor de Participatieraad aanleiding geweest een ongevraagd advies uit te brengen. Voorgesteld is de Stichting een vaste bijdrage van EUR 5000 per jaar toe te kennen.

Stichting Leergeld

Wat is het doel van deze stichting?

Steeds meer kinderen in Nederland kunnen om financiele redenen niet meedoen aan activiteiten die voor hun leeftijdsgenootjes heel normaal zijn. Daarbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan het deelnemen aan buitenschoolse activiteiten, een lidmaatschap van een vereniging of sportclub etc. Zij
staan vaak letterlijk aan de zijlijn. De Stichting Leergeld wil deze kinderen mee laten doen! Via 81 lokale Leergeld stichtingen biedt zij deze kinderen kansen om te kunnen deelnemen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten. Leergeld biedt hen hiermee een springplank, waardoor zij opbloeien,
kennis en vaardigheden ontwikkelen en eigenwaarde krijgen.

Kinderen, die opgroeien in financieel moeilijke situaties, hebben vaker last van gezondheidsproblemen en gevoelens van eenzaamheid, behalen lagere onderwijsprestaties en hebben meer kans om later zelf opnieuw in een armoedesituatie terecht te komen, of in de criminaliteit.

Investeren in de meest kwetsbare groepen kinderen en zorgen dat ze al van jongs af aan mee kunnen draaien in de maatschappij, is van groot belang. Niet investeren in de meest kwetsbare groep kinderen heeft niet alleen verstrekkende gevolgen voor deze kinderen, maar ook voor de maatschappij als
geheel.

De Stichting Leergeld wil hierop inspringen door op een duurzame manier te investeren in de participatie van deze kinderen, die zonder extra steun aan de zijlijn van de samenleving terecht dreigen te komen.

De Stichting Leergeld wil sociale uitsluiting van kinderen uit gezinnen voorkomen met minimale financiele middelen. Leergeld biedt kansen aan kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar om te kunnen deelnemen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten. Hierdoor kunnen ook deze kinderen hun
sociale vaardigheden en kennis zo optimaal mogelijk ontwikkelen en later als volwassenen volwaardig participeren in de samenleving. Door deze kinderen niet buiten te sluiten, wordt bovendien voorkomen dat de maatschappij er later duur "leergeld" voor gaat betalen.

Het motto van Leergeld is: "Alle kinderen mogen meedoen, want nu meedoen is straks meetellen".

Hoe gaat de Stichting Leergeld te werk?

Gezinnen die Leergeld om hulp vragen, worden thuis bezocht door goed opgeleide en goed geinformeerde intermediairs. Tijdens een persoonlijk gesprek wordt de hulpbehoefte geinventariseerd en vindt toetsing plaats van de inkomens- en (eventuele) schuldensituatie.

Met ouders of verzorgers wordt besproken wat de mogelijkheden zijn op basis van bestaande voorzieningen van anderen, zoals gemeenten of andere instanties/organisaties. Leergeld kan vervolgens ondersteuning bieden bij het aanvragen van deze voorzieningen.

Wanneer er geen bestaande voorzieningen zijn waar voor het betreffende kind een beroep op gedaan kan worden, of wanneer deze voorzieningen niet toereikend zijn, kan Leergeld aanvullende hulp bieden in de vorm van giften in natura of vergoeding van kosten aan clubs en scholen. Criterium hierbij
is altijd dat de aanvullende hulp bijdraagt aan de doelstelling van Leergeld: het voorkomen van sociale uitsluiting via het bevorderen van "meedoen".

Na afhandeling van de aanvragen die bij Leergeld binnenkomen, blijft het contact met de betreffende gezinnen doorgaans bestaan. Afhankelijk van de situatie varieert dit van een telefoontje tot een nieuw huisbezoek.



Kinderen uit Stein

De Stichting Leergeld heeft een lokale vestiging in de Westelijke Mijnstreek. Van hieruit worden al jaren kinderen uit Stein geholpen. De gemeente Stein heeft echter nog geen "contract" met de stichting.

Uit verkregen informatie blijkt dat de Stichting Leergeld al jaren ook kinderen uit Stein helpt. De participatieraad adviseert nu de gemeente Stein om de Stichting Leergeld jaarlijks te ondersteunen met EUR 5000,- Dit geld zal goed besteed zijn.

De Stichting Leergeld Westelijke Mijnstreek is telefonisch te bereiken onder nummer 046 451 90 80 (ma t/m do van 9-16 en vr van 9-12 uur) en via e-mail stichting-leergeldwm@planet.nl



Zoals eerder aangekondigd stellen we ook dit keer twee leden van de participatieraad aan u voor.



Mijn naam is Marlene Claassen. Ik ben 57 jaar en woon in Stein, Kerensheide.

In mijn dagelijkse leven ben ik HR Beleidsmedewerker, waarbij ik bij de uitvoering van de werkzaamheden altijd op zoek ben naar oplossingen die een gezonde balans zijn tussen belangen van werkgever en belangen van werknemer.

Met deelname aan de participatieraad hoop ik, middels de gevraagde en ongevraagde advies functie die de participatieraad heeft, over beleidsmatige zaken te kunnen meedenken en meepraten om daarmee ook een goede balans te vinden waarbij zowel de belangen van de inwoners van Stein, als van de
gemeente Stein voldoende gewaarborgd worden.

Mijn naam is Noel Willems, 48 jaar en woonachtig in Elsloo.

Ik heb ruim 23 jaar ervaring in zowel onderwijs als jeugdzorg. Daar heb ik meerdere functies bekleed en met de meest uiteenlopende doelgroepen gewerkt.

Van dichtbij heb ik de transitiebeweging van jeugdzorg naar de gemeentes mogen meemaken en ook de hobbels die daarmee gepaard gingen / gaan! Door zitting te nemen in de Participatie raad hoop ik de ontwikkelingen op het gebied van jeugd en jongeren van dichtbij te kunnen volgen en invloed uit
te oefenen op het beleid dat de gemeente voert m.b.t. de jeugdzorg. Dit alles uiteraard ten goede van de inwoners en dan met name de jeugd van de gemeente Stein!