Schilderijen met een grapje. Expositie in gemeentehuis van Henk van ..


Een spin op het doek? Een klimplant die over het schilderij kronkelt? Het is maar de vraag. De schilderijen waarmee Henk van Tuil uit Ochten momenteel exposeert in het gemeentehuis kunnen je zomaar op het verkeerde been zetten.

Henk van Tuil bij een van zijn schilderijen. Hierop zijn alle materialen afgebeeld die hij voor het maken van dit doek nodig had.

Trompe l'oeil

Het staat ook bekend als `Trompe l'oeil', een schildertechniek die bedrieglijk realistisch aandoet. Het is Frans voor `bedrieg het oog' of `gezichtsbedrog'. Zelf noemt Van Tuil het `schilderen met een grapje'.

"Toen ik als huisschilder voor Nederlanders in Zuid-Frankrijk aan het werk was, schilderde ik een web met een grote spin op het plafond. Op een dag reed de eigenaar naar de naburige stad - een half uur rijden per auto - om er een bezem met uitschuifbare stok te kopen voor het verjagen van die
spin. Zo echt was mijn kunstwerk. Zulke grapjes zie je vaak in mijn schilderijen terug, met spinnen, vliegen en muisjes."

In het gemeentehuis is onder meer een schilderij te zien dat prachtig is ingelijst, maar in werkelijkheid maakt de inlijsting deel uit van het doek. Aan een ander kleeft nog de verfdoek; tenminste, zo lijkt het. Maar er is ook een allegorie bij, een schilderij dat Van Tuil maakte naar een
verhaal uit de Griekse mythologie.

Acht tot tien lagen verf

Van Tuil, inmiddels gepensioneerd, werd geschoold tot huis-, reclame- en decoratieschilder en behaalde het predicaat `Vakbekwaam'. Hij volgde ook de opleiding tot restauratieschilder. "Dat deed ik in het Belgische Gent. Oude schildertechnieken gebruiken is heel iets anders dan het
gebruikelijke schilderen. Het is fijn realistisch met olieverf op paneel en met een zelfgemaakte krijtondergrond, de techniek van oude meesters uit de Middeleeuwen. Zo'n schilderij bestaat meestal uit acht tot tien dunne laagjes olieverf. Het is dus erg arbeidsintensief."

Schilderij van Henk van Tuil

Wie belangstelling heeft voor het werk van de heer Van Tuil, die is welkom in de hal van het gemeentehuis in Opheusden tijdens de openingstijden. De schilderijen hangen er tot midden september. Meer informatie over het werk en de prijzen zijn verkrijgbaar via email: henkvantuil@hotmail.com.