Aantal huishoudens en woningbehoefte groeit


08 juli 2015 - Nieuwsartikel

De bevolking van Noord-Holland groeit fors, meer dan verwacht en concentreert zich vooral in de oude steden in het zuiden van de provincie (Amsterdam en omstreken).

Dit zorgt voor een grote vraag naar nieuwe woonruimte in Noord-Holland Zuid. Tegelijkertijd vergrijst de hele provincie.

Dit blijkt uit de geactualiseerde bevolkingsprognose 2015-2040. Gedeputeerde Joke Geldhof: "Deze nieuwe cijfers laten een toenemende vraag naar wonen in de zuidelijke regio's zien. Dat maakt vooral het bouwen van extra woningen in deze stedelijke omgeving wenselijk. Door uit te gaan van de
behoeften van inwoners creeren we de randvoorwaarden voor de juiste woning op de juiste plaats."

Groei: Zuid versus Noord

In 2040 heeft de provincie Noord-Holland naar verwachting 3,1 miljoen inwoners. Opvallend is dat deze groei bijna volledig in Noord-Holland Zuid plaatsvindt (+358.000 inwoners) en maar zeer beperkt in Noord-Holland Noord (+10.000). In de Kop van Noord-Holland gaat de bevolking dalen. Deze
bevolkingsgroei betekent tot 2040 een groei van zo'n 238.000 huishoudens en een toename van de woningbehoefte van ongeveer 231.000 woningen in Noord-Holland.

Vergrijzing

Heel Noord-Holland krijgt te maken met vergrijzing. In alle regio's verdubbelt het aantal 65+'ers. De toename van het aantal huishoudens in de provincie zit vooral in oudere alleenstaanden en samenwonenden zonder kinderen. Het aantal gezinnen met kinderen neemt nauwelijks toe.

Beroepsbevolking

In het noorden van de provincie leidt de vergrijzing tot een daling van de beroepsbevolking (-14% in 2040). Noord-Holland Zuid kent door de instroom van jongeren nog wel een bescheiden groei van de beroepsbevolking.

Het integrale rapport 'Prognose 2015-2040: Concentratie in Steden' is te vinden bij het dossier Demografie.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tweet
Deel