Meeuwen en de overlast; wat doet de gemeente en wat kunt u zelf doen?


Vooral in de zomermaanden kunnen meeuwen overlast veroorzaken. Meeuwen zijn door de Europese Vogelrichtlijn en de Flora- en faunawet beschermd. De gemeente Zandvoort heeft een ontheffing gekregen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voor onderzoek en aanpak van meeuwenoverlast voor de
zilvermeeuw en de kleine mantelmeeuw.

Affiche meeuwenvoederen webDe ontheffing houdt in dat de gemeente deze meeuwen opzettelijk mag verontrusten door eieren uit het nest te nemen, te beschadigen of te vernielen.
De overlast begint vanaf ongeveer juni als de eieren zijn uitgekomen. In juli tijdens de eerste vlieglessen van de jonge vogels is er de meeste herrie.

Een gespecialiseerd bedrijf, PCF Holland (http://www.pcfholland.nl/), heeft de opdracht van de gemeente gekregen voor onderzoek en aanpak. Zij gaan in Zandvoort vooralsnog twee probleemlocaties aanpakken, te weten het Huis in de Kostverloren en het Louis Davidscarre

Wat kunt u zelf doen?
Als inwoner kunt u ook gebruik maken van de ontheffing door PCF Holland in te schakelen. Zij pakken de meeuwenoverlast bij u thuis aan tegen een vergoeding van de gemaakte kosten (EUR 75,-). Hierover zijn afspraken gemaakt met de gemeente.
Hieronder een aantal tips om zelf preventief iets doen aan de meeuwenoverlast.
o Voer geen meeuwen.
o Sluit uw afvalbakken goed af en zet uw gele vuilniszakken niet al de avond ervoor op straat.
o Voorkom het maken van broedplaatsen (maart en april) zoals op daken door het leggen van een net, het spannen van draden of plaatsen van pinnen en prikkers. Dit mag alleen als er nog geen nest aanwezig is.
o Meld de meeuwennesten via meeuwen@zandvoort.nl. Met uw melding krijgt de gemeente beter in kaart waar de concentratiegebieden van meeuwen zijn.

Affiche meeuwenvoederen web