Maak het inbrekers niet gemakkelijk


De zomerperiode is een fijne tijd waarin veel mensen op vakantie zijn of dagjes uit. Maar ook de tijd waarin veel inbrekers toeslaan, omdat ze weten dat bewoners van huis zijn. Het is vaak eenvoudig de woningen eruit te pikken waarvan de bewoners langere tijd weg zijn: uitpuilende
brievenbussen, gordijnen die continu gesloten zijn, nooit een lampje aan. Zelfs als bewoners thuis zijn kunnen zij gemakkelijk het slachtoffer worden van inbraak d.m.v. insluipingen. Ramen en deuren staan immers vaak open in de zomer.

De gemeente Valkenswaard wil haar bewoners hierbinnen helpen, om het aantal woninginbraken in de zomermaanden terug te dringen. Om die reden wordt er in de zomerperiode gestart met de campagne `Maak het inbrekers niet te makkelijk'. De campagne zal lopen van 18 juli t/m 11 september 2015.

Wat doen wij tegen woninginbraken?

Samen met diverse partners, zoals politie, buurtpreventieteams en projectontwikkelaars, werken bij binnen gemeente Valkenswaard aan een veilige woonomgeving voor onze bewoners. Dat doen we niet alleen tijdens deze campagne. Gemeente Valkenswaard zorgt standaard voor goede verlichting in de
wijken en we snoeien de struiken. Dit geeft goed zicht op woningen en dat schrikt inbrekers af. Daarnaast hebben we strenge veiligheidseisen waar nieuwbouw en renovaties van bestaande woningen aan moeten voldoen. Wat we specifiek tijdens de campagne `Maak het inbrekers niet te makkelijk' doen
is het volgende:

* De inwoners van Valkenswaard zullen via diverse Social Media kanalen (Twitter en Facebook) te maken krijgen met nuttige en toepasbare tips om het inbrekers zo moeilijk mogelijk te maken en het selecteren van hun woning als potentieel doelwit zo onaantrekkelijk mogelijk.
* Inwoners die een nieuw paspoort komen aanvragen i.v.m. een vakantie krijgen een checklist van de gemeente mee met preventie tips.
* Divers postermateriaal zal door de gemeente Valkenswaard verspreid worden. Ook de hierboven genoemde checklists zullen verspreid worden.
* Er zal een artikel verschijnen in de Kempener Koerier waarin een enkele tips worden uitgelicht.

Wat kunt u doen tegen woninginbraken?

Als u een paar dagen of een paar weken weggaat, laat dan uw woning veilig achter. Wat kunt u doen om de kans op een woninginbraak zo klein mogelijk te maken tijdens uw afwezigheid?

* Plaats geen vakantieberichten of vakantiefoto's op social media zoals Facebook of Twitter. Denk er ook aan uw (puber)kinderen hierover te instrueren.
* Zet uw deurbel uit zodat een potentiele inbreker niet zeker weet of bewoners thuis zijn.
* Zorg dat uw huis er bewoond uitziet: gebruik tijdschakelaars voor een of meerdere lampen of laat bijvoorbeeld wat kopjes en bordjes op het aanrecht of de eettafel staan.
* Zorg voor goede buitenverlichting aan de voor en achterzijde van uw huis (bijvoorbeeld met een schemerschakelaar).
* Laat uw brievenbus regelmatig legen en laat de post neerleggen op plaatsen die van buitenaf niet zichtbaar zijn.
* Plaats geen waardevolle spullen in het zicht, zoals lcd- en plasmaschermen, laptops en computers.
* Sluit geen overgordijnen en haal geen planten voor de ramen weg.
* Zorg voor goede sloten en sluit alle ramen en deuren, ook de kleine raampjes of draairamen, inbrekers kunnen hiervan gebruik maken.
* Laat uw buren weten dat u weg bent en waar u te bereiken bent. Vraag uw buren ook een oogje in het zeil te houden tijdens uw afwezigheid.
* Ruim ladders, vuilcontainers en andere klimmaterialen op of zet ze binnen.
* Laat geen geld, waardevolle papieren en/of sieraden thuis achter. Bewaar ze bijvoorbeeld in de kluis bij de bank.
* Sluit binnendeuren en deuren/laden van kasten niet af. U voorkomt hiermee extra schade als deze tijdens een inbraak worden opengebroken.
* Kopieer uw persoonlijke bestanden op de computer naar een usb-stick, cd, dvd of een cloud. Hiermee voorkomt u dat u bij diefstal van uw computer uw bestanden kwijtraakt.

Donkere huizen zijn aantrekkelijk

Huizen die donker zijn maken een onbewoonde indruk maakt. Dat maakt uw huis aantrekkelijker voor inbrekers. Wat kunt u doen om de kans op een inbraak in uw huis zo klein mogelijk te maken als u 's avonds niet thuis bent?

* Zorg dat uw huis een bewoonde indruk maakt (ook als het schemer is): laat in kamers, waar van buitenaf geen direct zicht op is, licht branden met bijvoorbeeld een tijdschakelaar.
* Zorg voor goede buitenverlichting aan de voor- en achterzijde van uw huis met bijvoorbeeld een schemerschakelaar of bewegingssensor.
* Als u weg bent, vraag dan uw buren om uw huis extra in de gaten te houden.

Pas op voor insluipers!

Mooi weer kent ook zijn schaduwzijde. Een insluiper ziet eenvoudig kans om via een openstaande deur, raam of schuifpui uw woning binnen te komen en in een paar seconden uw portemonnee, laptop, handtas of mobiele telefoon mee te nemen. Dit kan in minder dan 30 seconden. Wat kunt u hier tegen
doen?

* Als u met warm weer een raam of achterdeur open zet om de woning door te luchten, houd dan wel toezicht. Zorg ervoor dat u kunt zien wat er in de buurt van uw open raam of deur gebeurt.
* Zorg dat waardevolle spullen zoals portemonnee, laptop, handtas of mobiele telefoon niet voor het grijpen liggen.
* Gaat u weg of bent u boven, sluit dan alle ramen en deuren, zeker op de begane grond, een insluiper heeft maar een paar seconden nodig.
* Wanneer u een insluiper betrapt, kan deze zich bijvoorbeeld voordoen als meteropnemer of controleur van een overheidsdienst. Trap daar niet in! Een medewerker van een overheidsdienst of een commerciele ondernemer zal altijd bij de voordeur aanbellen en vertellen waarvoor hij of zij komt.
Vraag in zo'n situatie altijd om een legitimatie.

Verdachte situatie: bel 112!

De politie vraagt u om direct 112 te bellen bij het zien van verdachte personen in de tuin van de buren, personen die in huizen of auto's gluren of bij glasgerinkel. De pakkans van de dader(s) van een inbraak wordt hiermee vergroot.
Let bij dit soort situaties ook op het signalement van de verdachte personen, bijzondere kledingmerken en eventueel vervoersmiddel (merk, type, kleur en het kenteken). Deze informatie is van groot belang voor de vaststelling van de identiteit van de verdachten en voor hun opsporing.
Door alert en waakzaam te zijn, kunt u een bijdrage leveren aan veiligheid in uw buurt.
Niet spoedeisende zaken kunt u melden via het algemene nummer 0900-8844 of Meld Misdaad anoniem 0800-7000.

Wist u dat...

* 3 op de 5 mensen hun ramen en deuren sluit als ze even naar boven gaan?
* 53% nadenkt over de plek waarop ze hun laptop/tablet of smartphone neerleggen in huis?
* 90% van de inbraken een zogenaamde `gelegenheidsinbraak' is?
* Een inbreker gemiddeld 30 seconden nodig heeft om binnen te komen?

Kijk voor meer inbraakpreventietips op http://www.politiekeurmerk.nl/bewoners/preventietips

Wij wensen u een hele prettige, zonnige en veilige zomer toe!