Uitkijkpunt voor werkzaamheden Beekloop


8 juli 2015 Waterschap De Dommel werkt op dit moment samen met Natuurmonumenten en de gemeente Bergeijk aan de herinrichting van de Beekloop. Het werkterrein is niet toegankelijk, maar vanaf dinsdag 7 juli 2015, kunnen belangstellers alvast een kijkje nemen in het gebied. Waterschap De Dommel
plaatst namelijk het tijdelijke uitkijkpunt aan de weg Beeken in Bergeijk.
Uitkijkpunt.jpg

Nieuwe inrichting

In de nieuwe Beekloop komen over een lengte van 4,4 kilometer meanders. De omliggende graslanden worden natuurlijk ingericht; er worden enkele houtwallen en poelen aangelegd. Een ander belangrijk onderdeel van het project is de realisering van vispassages bij de vier stuwen in de beek.

Uitvoering in fases

De uitvoering gebeurt in fases. De eerste fase is bijna afgerond. De nieuwe loop van de Beekloop is gegraven. Daarnaast zijn er verschillende stuwtjes geplaatst die in tijden van droogte zorgen voor de waterverdeling. Op dit moment worden de vistrappen aangelegd.
De tweede fase begint in augustus. Dan wordt de `oude' loop van Beekloop gedempt en kunnen de nieuwe meanders aangesloten worden. De omliggende graslanden van Natuurmonumenten worden opnieuw ingericht. Als de uitvoering volgens planning verloopt, is het werk eind 2015 klaar.