Theater en zeeliederen in zomers Zuiderzeemuseum 15.07.2011


15.07.2011
De zomervakantie staat bij het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen geheel in het teken van Zomerpret. Er zijn veel extra activiteiten in juli en augustus. Maak een klompbootje, pimp een zeil, en sla een naamplaatje. Om niets te hoeven missen is er speciaal voor kinderen een pretplattegrond. Deze
kaart toont de route naar alle zomeractiviteiten. Ook geeft Karavaan voorstellingen op een botter en organiseert het museum weer het Maritiem festival.
Karavaan
Het Zuiderzeemuseum is van 22 t/m 24 en van 29 t/m 31 juli de locatie voor Karavaan. Het rondreizende zomerfestival presenteert vanaf een vissersschip de voorstelling Botter van Stichting Nieuwe Helden. Op het IJsselmeer vertellen de schipper en zijn knecht over dit traditionele vissersschip,
dat voer op de Zuiderzee. Langzaam ontspint zich tijdens Botter een spannend verhaal van een vader en een zoon die een gevecht leveren met de zee en elkaar, de geschiedenis en de vergankelijkheid. Kaarten zijn te bestellen via de website van Karavaan en kosten EUR 25,-.

Maritiem festival
Liefhebbers van zeeliederen en shanty's kunnen op 13 en 14 augustus tal van internationale en nationale koren bewonderen tijdens het Maritiem festival. Op verschillende plaatsen in het buitenmuseum treden onder andere Kimber's Men, Monkey's Orphan, Gaye & Trish en Dulle Griet op.

De Markerhaven in het buitenmuseum is ook dit jaar weer een van de thuishavens van de Vereniging Botterbehoud. Bezoekers kunnen meevaren, terwijl de schippers en hun maten demonstraties geven van diverse visserijtechnieken.

Jaar van het Doen
In 2011 staat het Zuiderzeemuseum in het teken van het Jaar van het Doen. In het buitenmuseum kan iedereen spelenderwijs kennismaken met ambachten die thuishoren in het Zuiderzeegebied. Op www.zuiderzeemuseum.nl staat een agendaoverzicht van alle Zomerpret.
Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen richt zich op kunst, cultuur en erfgoed rondom het voormalige Zuiderzeegebied en het huidige en toekomstige IJsselmeergebied. Door zijn activiteiten, aanpak en samenwerking heeft het museum een internationale uitstraling en publieksbereik.

Gemeenschappen, ambachten en water staan centraal. Het museum bestaat uit een openluchtcollectie in de vorm van een buitenmuseum en een binnenmuseum met een grote hoeveelheid expositieruimtes voor vaste presentaties en tijdelijke tentoonstellingen. Het museum verzorgt daarnaast regelmatig
presentaties in binnen- en buitenland. www.zuiderzeemuseum.nl
............................................................................................................................................................
Noot voor de redactie,