Recht van Spreken met Gerd Leers (8-7-2015)

Recht van Spreken met Gerd Leers (8-7-2015)

"Ministerschap? Een afschuwelijke baan..."

Hilversum, 5 juni 2015 - In deze nieuwe aflevering van het MAX-programma Recht van Spreken blikt oud-burgemeester van Maastricht en oud-minister van asielzaken Gerd Leers terug op zijn werk en leven. In gesprek met presentator Elles de Bruin bespreekt Leers openhartig zijn moeizame positie in het kabinet-Rutte I dat gedoogsteun genoot van de PVV. "Achteraf heeft Ab Klink, die waarschuwde tegen deelname aan het kabinet, gelijk gekregen", zegt Leers nu. "Klink zei, die Wilders gaat vol op het orgel, stap niet in dat kabinet. Hij heeft gelijk gehad." U ziet deze uitzending op 8 juli om 20.30 uur op NPO 2.

Gerd Leers was acht jaar burgemeester van Maastricht. Hij werd op handen gedragen door onder meer zijn doortastende optreden tegen illegale activiteiten op woonwagenkamp Vinkenslag. Door onhandig optreden rond een aangekochte vakantievilla in Bulgarije moest hij het veld ruimen. "Ik had die villa niet moeten kopen", aldus Leers. "Ik heb er te veel op vertrouwd dat het allemaal wel goed zat. Ik wilde gewoon een villa om af en toe bij te tanken en aandacht te bieden aan mijn kinderen en kleinkinderen."

Een half jaar na zijn vertrek als burgemeester werd Leers minister in het omstreden kabinet-Rutte I. "Ik wilde revanche nemen. Ik wilde laten zien dat ik me wel degelijk eervol en integer had gedragen als burgemeester. Anders word je niet gevraagd als burgemeester."

Het CDA was zwaar verdeeld over deelname aan dat kabinet. Op een extra congres besloot een meerderheid van de leden uiteindelijk dat de partij moest toetreden tot het kabinet. Leers werd gevraagd voor de moeilijkste functie: die van minister van immigratie en asiel. "Ik moest de rode lap vasthouden die Wilders moest afleiden." Leers noemt zijn ministerschap "een afschuwelijke baan". "Ik heb wel duizend keer overwogen te stoppen, maar dan toch weer mijn rug gerecht."

In Recht van Spreken ook de Turks-Koerdische asielzoeker Yilmaz voor wie Leers zich in zijn periode als burgemeester sterk maakte. Toen Leers minister werd, wees hij het verzoek af. "Beetje raar", aldus Yilmaz, die in 2013 in het kader van het kinderpardon tot Nederland werd toegelaten. Leers: "Ik werd geconfronteerd met het feit dat er veel meer mensen als Yilmaz waren, die geweigerd waren. Ik kon voor hem geen uitzondering maken."

Gerd Leers kijkt met gemengde gevoelens terug op zijn politieke carriere. "Het is niet iets waarvan ik achteraf zeg, dit zou ik zo weer doen. Maar ik zie mezelf ook niet als iemand die alleen uit is op een dikke bankrekening, Ik wil toch iets betekenen voor mensen."

Recht van Spreken

Woensdag 8 juli 2015

Om 20.30 uur op NPO 2

www.omroepmax.nl