StartupsAnoniem doorbreekt taboes in Nederlands startup ecosysteem

Vandaag is Startups Anoniem gelanceerd, een website waar mensen uit de Nederlandse startup-wereld - ondernemers, maar bijvoorbeeld ook investeerders en werknemers - anoniem vragen kunnen stellen, advies en commentaar kunnen leveren en zowel positieve als negatieve ervaringen kunnen delen.

Het Nederlandse startup ecosysteem floreert als nooit te voren. Deels doordat er veel meer informatie gedeeld wordt dan enkele jaren geleden. Organisaties als StartupDelta, StartupAmsterdam en databases en media zoals Dutchstartupdatabases, StartupJuncture en Silicon Canals dragen hier veel aan bij. "En toch blijven er belangrijke zaken onbesproken in het Nederlandse startup ecosystem", zegt Samir Saberi, een van de initiatiefnemers van StartupsAnoniem. "In de Nederlandse startup community voelen mensen zich niet altijd vrij om te praten over hun uitdagingen, moeilijke momenten, mislukkingen of zelfs successen."

Deels heeft dat te maken met het competitieve karakter van de startup-wereld. Maar Saberi ziet nog een andere verklaring. "Nederlanders staan er om bekend dat ze heel direct zijn en vrijuit over gevoelige onderwerpen als euthanasie en homohuwelijk durven te praten. Maar een keer falen als ondernemer, dat onderwerp lijkt behoorlijk taboe. Daar praat je in Nederland niet snel over."

Bij Nederlandse startup communities is over het algemeen dan ook geen ruimte om zulke ervaringen te delen. Saberi: "Falen wordt toch als beschamend gezien. Klanten, investeerders en soms zelfs familie en vrienden verwachten dat je alles voortdurend en tot in de puntjes onder controle hebt. Dat maakt het lastig om bij hen aan te kloppen als je ergens niet uitkomt."

StartupsAnoniem wil dat taboe doorbreken. De website bestaat uit een lees- en een schrijfsectie. Je kan anoniem om advies vragen, iets 'opbiechten', of simpelweg een probleem of vervelende ervaring van je afschrijven op het platform. Vanwege het kosmopolitische karakter van het Nederlands startup ecosysteem mogen bezoekers zowel in het Nederlands als in het Engels hun verhaal te doen.

In 2014 hebben Dana Severson en Nick Ciske in de Verenigde Staten al een soortgelijk platform opgericht: Startups Anonymous. Saberi: "Startup ecosystemen zijn glocal. Ze zijn succesvol dankzij hun sterke locale netwerken, maar leren en profiteren enorm door met elkaar samen te werken. Ik heb daarom ook de samenwerking opgezocht met Startups Anonymous en was blij dat Dana daarvoor openstond."

Die samenwerking komt er momenteel op neer dat beide partijen content gaan uitwisselen. Zo zijn op StartupsAnoniem al enkele artikelen te vinden die oorspronkelijk verschenen op Startups Anonymous.

StartupsAnoniem biedt mensen in het startup ecosystem dus een platform om hun hart te luchten. Maar volgens Saberi heeft de website nog een ander belangrijk doel. "Ik denk dat we veel van elkaar zullen leren als we zonder zelfcensuur praten over de problemen waar we tegenaan lopen. Ik nodig daarom iedereen uit om relevante ervaringen en adviezen uit te wisselen. Zo tillen we het ecosysteem van Nederlandse startups naar een hoger plan."