Beweging sleutel voor welvaart en economische groei

Dagelijkse beweging moet een feest worden

Rotterdam, 08 juli 2015 - Vaak wordt er gekeken naar de beurskoers, werkgelegenheid, de hoogte van de rente en investeringen als belangrijkste parameters voor economische groei en welvaart in ons land. Wouter Lagendijk (directeur Activation Group) en John van Heel (directeur EFAA) zeggen dat de echte sleutel voor succes een actieve levensstijl is. Onder het motto heel Nederland "van Bankzitter tot Topper" en "Bewegen is Medicijn" geven zij het startsein voor hun nieuwe campagne.

Wouter Lagendijk: "Met leuke en innovatieve beweegprogramma's gaan wij de komende jaren actief campagne voeren om heel Nederland in beweging te krijgen. Buurt voor buurt. Stad voor stad. We gaan hierbij uit van een nieuwe benadering om mensen te motiveren en begeleiden. Hiervoor geldt dat het plezier in de reis belangrijker is dan het zo snel mogelijk bereiken van het beoogde doel."

John van Heel legt uit: "De meeste sport- en beweegprogramma's zijn geent op het snel bereiken van bepaalde meetbare resultaatdoelstellingen zoals bijvoorbeeld de veelgehoorde wens om 5 kilo af te slanken. Dit terwijl in de praktijk blijkt dat mensen juist door het loslaten van deze doelstelling en het verleggen van de focus naar het gewenste gedrag, het creeren van een aaneenschakeling leuke belevenissen en een stip aan de horizon op lange termijn betere resultaten behalen."

Deelnemers kunnen meedoen aan diverse groepsprogramma's met een duidelijke kop en een staart. Denk hierbij niet aan de standaard trainingsschema's of monotone oefeningen waardoor de meeste starters als snel hun motivatie verliezen. Bewustwording, beleving en entertainment zijn de toverwoorden. Dagelijkse beweging moet een feest worden," aldus Wouter Lagendijk.

Het doel is om iedere Nederlander minimaal 10 minuten per dagdeel met een lach op zijn gezicht te laten bewegen. Hoe simpel het ook lijkt, voor ruim 8 van de 10 Nederlanders lijkt het een bijna onmogelijke opdracht. Zij leiden een overwegend zittend bestaan. Uit bed, in de auto, naar kantoor, zittend achter een computer, bij thuiskomst eten en snel op de bank uitpuffen van een zware dag. Ruim 80% van de bezoekers aan een sportschool haakt vroegtijdig af bij het niet snel genoeg bereiken van het beoogde resultaat. Volgens de initiatiefnemers zijn mensen zich er niet van bewust dat hun beweeggedrag vergaande gevolgen heeft. Overmatig zitgedrag is de grote boosdoener en de oorzaak voor vele leefstijl gerelateerde aandoeningen zoals diabetes, hoofdpijn, burn out en zelfs vroegtijdig overlijden.

John van Heel: "Door als bedrijven, gemeenten, onderwijs, zorg en sportaanbieders nauw met elkaar samen te werken en mensen bewust te maken van de vele voordelen maar ook de gevolgen van overmatig zitgedrag moet hier verandering in komen. Beweging is een uniek en zeer effectief gezondheid medicijn wat een enorme impact kan hebben op onze leefkwaliteit. Beweging in groepsvorm is ook nog eens goed voor de sfeer en sociale betrokkenheid in ons land."

Het is wetenschappelijk aangetoond dat als mensen ieder dagdeel minimaal 10 minuten bewegen de gezondheid met sprongen vooruit gaat. Iemand met een gezond beweegpatroon is in de regel creatiever, weerbaarder in geval van tegenslag en kan beter om gaan met stressvolle situaties. "De ruim 1950 fitness centra en een veelvoud aan lokale sportverenigingen die Nederland telt zijn de spil in het web. Zij vervullen een cruciale rol om mensen te motiveren en begeleiden bij een actieve leefstijl. Wij willen hen op deze manier graag helpen om in hun buurt uit te groeien tot het vertrekpunt van een leven lang plezier, groei, sport en beweging," aldus Wouter Lagendijk.

Hoe kunnen mensen meedoen aan dit initiatief?

De campagne gaat in september van start. Sportverenigingen, recreatiecentra, zwembaden, fitnesscentra maar ook bedrijven en organisaties die aansluiten bij dit initiatief krijgen een startpakket met o.a. informatie, marketing materialen, een doeboek en een inspiratiesessie met tips en ideeen om buurtbewoners, bedrijven, collega's en vrienden en familie in hun directe omgeving te motiveren om mee te doen. Meer informatie over het aanmelden van een fitness centrum, bedrijf of sportvereniging vinden mensen op de website www.vanbankzittertottopper.nl.