Aanpak malafide uitzendbureaus en zelfregulering

Nieuwsbericht | 08-07-2015

Vandaag heeft minister Asscher (SZW) de stand van zaken van het verbeterpakket zelfregulering uitzendbranche aan de Tweede Kamer aangeboden.

Vorig jaar concludeerde minister dat het SNA keurmerk onvoldoende onderscheidend was en dat de zelfregulering verbeterd moest worden. Daarom is met alle betrokken partijen een verbeterpakket afgesproken bestaande uit 28 maatregelen.

In de brief wordt aangegeven dat afgelopen jaar veel werk is verricht. Het merendeel van de maatregelen is uitgevoerd. Hierdoor is de kwaliteit van de keuringen verbeterd, de onafhankelijkheid van de keuringen vergroot en de informatie-uitwisseling tussen publieke en private partijen verbeterd. Wel moeten er nog een aantal stappen worden gezet en zijn effecten nog niet altijd zichtbaar. Alle partijen willen door met het verbeteren van de zelfregulering en hebben er vertrouwen dat we op de goede weg zijn.

In bijgevoegde rapportage wordt uitgebreid ingegaan op de uitzendbranche, de stand van zaken per verbeterpunt en op welke manier de inzet van private en publieke partijen leiden tot verbetering van het nalevingsgedrag van uitzendbureaus en de aanpak van malafiditeit.

Een van de conclusies is dat door het realiseren van de maatregelen belangrijke stappen zijn gezet bij het versterken van het keurmerk.

Minister Asscher ziet er nauw op toe dat ook de laatste stappen worden gezet en wat de effecten zijn. Hij zal zich blijven inzetten op een goed functionerende zelfregulering in de sector gecombineerd met handhaving door de overheid.