Fusieburgemeesters ruilen tijdelijk van gemeente

De burgemeesters van de fusiegemeenten Het Bildt, Franekeradeel en Menameradiel wisselen in september bijna twee weken van gemeente. De burgemeesters Gerrit Krol (Het Bildt), Fred Veenstra (Franekeradeel) en Tom van Mourik (Menameradiel) willen met de ruil inzicht krijgen in de verschillende culturen binnen de organisaties. Die informatie helpt bij het vormen van de gezamenlijke gemeente.

De ruil is besproken met Commissaris van de Koning John Jorritsma. Juist omdat dit gebeurt in voorbereiding op een gemeentefusie, geeft de heer Jorritsma toestemming. Hij heeft vandaag overleg gehad met de betrokken gemeenteraden.

De wisseling gaat in op 8 september en duurt tot en met 20 september. Gerrit Krol neemt waar in Menameradiel, Tom van Mourik gaat naar Franekeradeel en Fred Veenstra naar Het Bildt. Om te zorgen dat er geen juridische problemen optreden, benoemt commissaris Jorritsma het drietal formeel tot waarnemend burgemeester op hun tijdelijke post.

Littenseradiel

Het is de bedoeling dat de drie gemeenten met vier dorpen van Littenseradiel op 1 januari 2018 fuseren tot een nieuwe gemeente.