De rol van aB-crystalline in tumoren (Promotie)

De rol van aB-crystalline in tumoren (Promotie)

Datum

woensdag 8 juli 2015

Tijd

vanaf 14:30

Locatie

Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit

Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica

Promovendus

mevrouw drs. C. van de Schootbrugge

Promotor(es)

De heer prof. dr. G.J.M. Pruijn, De heer prof. dr. J.H.A.M. Kaanders

Copromotor(es)

De heer dr. W.C. Boelens, De heer dr. J. Bussink

Subtitel

The involvement of aB-crystallin in cancer

Beschrijving

aB-crystalline is een chaperone-eiwit dat cellen op veel verschillende manieren helpt bij fysiologische en pathologische stresssituaties. Chantal van de Schootbrugge laat in haar proefschrift zien hoe dit eiwit een rol speelt bij het uitzaaien van (HNSCC) tumoren. Een aantal cellulaire processen, zoals verhoging van de celmotiliteit en het verhelpen van de negatieve effecten na een zuurstoftekort, is daarbij van belang.

Van de Schootbrugge laat bovendien zien dat de expressie van aB-crystalline correleert met 'triple-negativiteit' in borsttumoren. Dit zou kunnen betekenen dat patienten met veel aB-crystalline in hun tumorbiopt geen baat hebben bij reguliere medicijnen die werken tegen specifieke receptoren, omdat de kans groot is dat deze receptoren niet aanwezig zijn op de tumorcellen. Op grond hiervan zou voor deze patienten een andere therapie overwogen kunnen worden.

Biografie

Chantal van de Schootbrugge (Nunspeet, 1983) studeerde Moleculaire Levenswetenschappen aan de Radboud Universiteit. Ze behaalde haar masterdiploma cum laude, waarna ze als onderzoeker in opleiding werkte op de afdeling Kindergeneeskunde van het Radboudumc. In 2007 startte ze met haar promotieonderzoek (dat mede werd gefinancierd door de KWF) op de afdeling Biomoleculaire chemie van de Radboud Universiteit, in samenwerking met de afdeling Radiotherapie van het Radboudumc. Sinds augustus 2013 is Van de Schootbrugge werkzaam als `Regulatory Project Leader' bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen in Utrecht.