Aan de slag met Kunst & ambacht in Marum tijdens Open Monumentendag.


Het thema van Open Monumentendag (OMD) 2015, op 12 en 13 september, luidt: `Kunst & Ambacht". Daarmee staat zowel de kunst als de ambacht in en rond het monument centraal.

Met dit thema is er aandacht voor de architectuur zelf, de toegepaste kunsten die daar te zien zijn en de inspiratiebron die monumenten zijn voor andere kunstvormen, zoals podiumkunsten, beeldende kunsten, letteren of muziek.

Opengestelde monumenten

Ook in Marum staan ieder jaar de deuren van onze monumenten wijd open tijdens OMD, denkt u bijvoorbeeld aan de prachtige kerkjes van de Stichting oud- Groninger Kerken en de musea: 't Steenhuus en het Rieuw, de boerderij Oosterheerd in Marum, de korenmolen in Niebert, de ambachtelijke smederij
Dijkhuizen, de Coendersborch en het Noord Archeologisch Depot. In de gemeente Marum wordt de Open Monumentendag (OMD) gecooerdineerd door de Culturele Raad Marum. De geopende monumenten zijn te herkennen aan de OMD-vlag.

Opening bij de ambachtelijke Smederij Dijkhuizen te Niebert

Dit jaar wordt er in Marum tijdens de Open Monumentendag op 12 september a.s. extra aandacht besteed aan de ambachtelijke smederij Dijkhuizen. Edelsmid Martien Veldman is ook aanwezig om zijn werken te tonen. Bij de ambachtelijke smederij vindt tevens de officiele opening om 9.30 uur plaats.

Oproep Culturele Raad

De Culturele Raad Marum wil iedereen die zich bezig houdt met schilderen, fotograferen, tekenen, boetseren of andere kunstvormen van harte uitnodigen om `aan de slag te gaan' met onze monumenten. Geinspireerd door het monument kunt u een schilderij maken, een tekening, een foto, een kunstwerk
of anders. Wij gaan hier dan een mooie tentoonstelling van maken, waarbij u ook kans maakt op een mooie prijs. Op een later moment wordt aangegeven waar de expositie zal plaatsvinden. Wij hopen dat veel `amateurkunstenaars' mee gaan doen.

Bent u geinteresseerd, wilt u dan een email zenden aan Hissy Brouwer, h.brouwer@marum.nlmail ivm OMD en aangeven wat u wilt maken en door welk monument u geinspireerd raakt. Wij wensen u veel inspiratie toe!

Meer informatie

Zodra de complete invulling van het programma tijdens Open Monumentendag bekend is, wordt dit weergegeven in de lokale media.

Tot ziens op de 12de september a.s. Noteer de datum vast in uw agenda!