Iedere Hilversummer aan het werk!


Laura Kort

Dat is het doel van het nieuwe Meerjarenbeleidsplan Participatie, dat woensdag 1 juli aangenomen werd door de gemeenteraad.

In dit plan staat hoe mensen die vanwege een arbeidsbeperking, ziekte of ontslag momenteel niet werken, ondersteund kunnen worden met het vinden van (vrijwilligers-) werk naar vermogen. Het doel is ambitieus: het betekent voor gemeente, werkgevers en instellingen een grote uitdaging.

Participatie

Participatie betekent: meedoen - maar dat meedoen gaat niet altijd vanzelf. De gemeente wil graag hulp en steun bieden om te zorgen dat ook iedere Hilversummer mee kan doen. Wethouder Arjo Klamer: "Participatie is en blijft mensenwerk. We willen mensen niet onderverdelen in groepen maar
benaderen iedereen individueel en houden rekening met ieders talenten en beperkingen. Zoals bekend is er ook een beperking aan de beschikbare gelden - ook daarom gaan we de krachten in de regio zoveel mogelijk bundelen."

Het beleidsplan richt zich op drie groepen mensen:

* Die niet kunnen werken maar wel willen werken
* Die wel willen en ook kunnen werken.
* Die wel kunnen werken maar niet willen werken

Voor de eerste groep inwoners is en blijft Tomin een belangrijke partij. De mensen die nu al bij de Sociale Werkplaats werken, blijven daar ook, maar nieuwe instroom komt er niet; de Sociale Werkplaats zoals we die kennen zal dus op termijn niet meer bestaan. Tomin zorgt dat wie niet
(volledig) aan het werk kan, maar wel wil, uitgebreide persoonlijke begeleiding krijgt, gericht op de ontwikkeling van zijn of haar vaardigheden. Ook is Tomin een leerwerkbedrijf: via onder meer sociale werkplekken en loonkostensubsidie kunnen ook mensen die nooit een reguliere werkplek kunnen
krijgen een zinvolle dagbesteding hebben.

De tweede groep mensen krijgt vooral begeleiding op economisch gebied, zoals sollicitatietraining, een opleiding of training.

Over de derde groep - mensen die wel kunnen, maar niet willen werken - daaraan besteedt het plan weinig woorden: dit tolereert Hilversum niet en de handhaving hierop wordt dan ook aangescherpt.