Tips airco en ventilatoren


Geplaatst op donderdag 09 juli 2015
[IMG]

Energie besparen is een kwestie van doen en laten, zonder dat er investeringen bij komen kijken. Hoe stook je, hoe douche je, hoe doe je de was? Het is vaak een kleine moeite om de dingen anders te doen. En alles samen geeft het een groot effect op je energierekening. Daarom geeft
energiecooeperatie ZummerePower regelmatig bespaartips.

Airconditioner

Een airconditioner zorgt voor koelte in huis, maar verbruikt heel veel meer energie dan bijvoorbeeld een ventilator. De stroomkosten van een airco bedragen bij een gemiddeld verbruik 35 tot 100 euro per jaar (prijspeil 2014/2015), terwijl je voor gebruik van een ventilator maar ongeveer 3
euro kwijt bent. Vind je een airco echt nodig, kies dan een zogeheten splitmodel met een passend koelvermogen en energielabel A+. En gebruik het apparaat zo energiezuinig mogelijk.

Milieu

Airco's belasten het milieu op verschillende manieren. Allereerst hebben ze veel elektriciteit nodig om de lucht in jouw huis te kunnen koelen; bij de productie van elektriciteit komen veel broeikasgassen vrij en dat draagt bij aan klimaatverandering. Verder kost het grondstoffen om een airco
te maken, vooral kunststof en metalen. Tot slot zitten er koelmiddelen in airco's, die vaak HFK's bevatten. Als die vrijkomen, dragen ze sterk bij aan het broeikaseffect.

Tips airco en ventilatoren

o Ga allereerst opwarming van jouw huis tegen: doe overdag de zonneschermen omlaag of de gordijnen dicht, en zet 's nachts juist ramen open.
o Overweeg een ventilator. Die is energiezuinig en brengt de gevoelstemperatuur al enkele graden omlaag.
o Koop je toch een airco, kies dan een 'splitsysteem'. Koop een exemplaar met passend vermogen, een hoge energie-efficientie en een natuurlijk koudemiddel.
o Stel de temperatuur niet te laag in en kies (bij gecombineerde apparaten) verschillende temperaturen voor koelen en verwarmen.
o Schakel een STEK-erkende installateur in voor plaatsing, reparatie en onderhoud van een 'splitsysteem'.
o Lever een kapotte airco in bij het gemeentelijk afvaldepot, of in de winkel waar je een nieuwe koopt.

Kijk voor meer bespaartips op www.zummerepower.nl/wat-kan-ik-doen/besparen/.