Veranderingen in de zorg. Een praktijkvoorbeeld (2)


Foto van het VraagRaak-loket in het stadhuis

De gemeente Maassluis is sinds 1 januari 2015 verantwoordelijk voor het bieden van zorg op diverse terreinen. Lees over de veranderingen in de zorg in een praktijkvoorbeeld over Ab die al vijftien jaar droog staat maar alcohol beheerst nog steeds zijn leven.

Als gevolg van de invoering van de Wmo 12015 heeft de gemeente Maassluis er een nieuwe taak bij gekregen. De gemeente moet zorgen voor het organiseren en betalen van lichte(re) vormen van ondersteuning en zorg. De gemeente heeft deze taak ondergebracht bij VraagRaak en het wijkteam.

Praktijkvoorbeeld ex-alcoholist Ab

Wat Vraagraak en het wijkteam voor u kunnen betekenen, leest u in het praktijkvoorbeeld van alcoholist Ab.

Niet bang meer voor de drank

Als Ab stress voelt opkomen, verlangt hij naar jenever. Hoewel hij al vijftien jaar droog staat, beheerst de alcohol zijn leven. Medio 2014 raakt hij door een keten van gebeurtenissen in paniek. "Een maat van me overleed, mijn vrouw dreigde ontslagen te worden en de belastingdienst kwam met
flinke naheffingen." Ab voelt de smaak van jenever in zijn mond. Zijn huisarts stuurt hem naar het wijkteam, waar hij ondersteuning krijgt van Petra. Zij regelt dat Ab administratieve thuishulp krijgt en brengt hem in contact met de Anonieme Alcoholisten.

Havenarbeider

Ab (55) is geboren en getogen in Rotterdam-Zuid. Als jonge jongen werkt hij in de havens. Het is lichamelijk zwaar werk en onlosmakelijk verbonden met de kroeg. "Dat was waar ze de arbeiders ronselden voor de volgende dag." Na een paar jaar van hard werken en drinken beseft Ab dat hij
alcoholist is en zoekt hulp.

Opgenomen

In die periode is hij een aantal keren opgenomen geweest. "Dan kwam ik helemaal kachel bij de crisisopvang en dan bleef ik daar net zolang tot ik weer normaal functioneerde." Na een aantal opnames raakt hij van de drank af en zegt de haven vaarwel.

Arbeidsongeschikt

Als zijn gezondheid verslechtert, wordt hij volledig arbeidsongeschikt verklaard. "Sindsdien heb ik WAO en zit ik thuis. Totdat we gingen verhuizen kreeg ik hulp: medicijnen, dagbesteding en gesprekken met een mentor." Die ondersteuning verdwijnt als Ab en zijn vrouw verhuizen naar Maassluis.

VraagRaak

Zijn huisarts verwijst hem naar VraagRaak, waar zijn probleem wordt opgepakt door Petra van het wijkteam. "Het waren vooral de zorgen over de financien waar Ab stress van kreeg. Hij en zijn vrouw zijn allebei dyslectisch en hebben moeite met het begrijpen van brieven van instanties. Daarom heb
ik een vrijwilliger van Humanitas ingeschakeld, die hen ondersteunt bij de administratie."

AA

Ook raadt Petra hem aan contact te zoeken met de AA. Ab merkt dat dit geen goed idee is; zijn zucht naar alcohol wordt er door versterkt. "Ik rook weer die dranklucht en toen wist ik: gauw wegwezen hier." Hij praat erover met de AA-cooerdinator.

Dag en nacht

Ze spreken af dat Ab hem dag en nacht mag bellen, zodra hij ook maar de geringste zucht naar alcohol voelt. Dat ervaart hij als voldoende om het gevaar te bezweren. "Dat geldt trouwens ook voor het wijkteam", zegt Petra. "Dag en nacht gaat misschien wat ver, maar als Ab stress voelt opkomen,
dan kan hij hier terecht."

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig? Klop dan aan bij VraagRaak (010 -590 00 45 / De Vloot 63). Dat kunt u zelf doen, maar ook mensen uit uw omgeving (familie, buren, vrienden) zijn welkom. Relatief kleine problemen lost VraagRaak meteen samen met u op.

Ingewikkelder probleem?

Bij een ingewikkelder probleem wordt het wijkteam ingeschakeld. Het team bekijkt samen met u wat u zelf nog kunt, wat uw buren, familie of vrienden kunnen bijdragen en of professionele ondersteuning nodig is.

Informatie VraagRaak

Medewerkers van VraagRaak zijn, behalve bij het informatie- en inlooppunt bij De Vloot, ook bereikbaar op andere locaties in de stad, zoals De Vliet, de Hooftzaak en de Voedselbank. Kijk voor de plaatsen en tijden op www.vraagraakmaassluis.nl.