Autoverzekeringen niet dekkend, verhoging dreigt


09 juli 2015 , Schadeherstel

De verzekeringsbranche Motorrijtuigen Aansprakelijkheid (WA) leed in 2014 een verlies van bijna 300 miljoen euro. De Nederlandsche Bank is daar bezorgd over en dringt aan op maatregelen. De mogelijkheid bestaat dat verzekeraars de premies van autoverzekeringen binnenkort zullen verhogen.

DNB noemt de situatie bij de verzekeraars zelfs "zorgelijk". "Het gaat DNB hier met name om het risico dat de solvabiliteitspositie van verzekeraars verslechtert door een niet kostendekkende tarifering. Dit zou tot een ontoereikende solvabiliteitspositie kunnen leiden."

DNB heeft de verzekeringsbranche eind 2010 al gewaarschuwd voor deze negatieve ontwikkelingen en aangedrongen op maatregelen. DNB vraagt dat nu opnieuw expliciet aan verzekeraars en zal hen daartoe ook individueel benaderen.

Het Verbond van Verzekeraars stelt in een reactie dat "de financiele buffers van (schade)verzekeraars op peil zijn. Via reorganisaties en klantgerichte innovaties hebben verzekeraars al hard gewerkt aan herstel, maar deze maatregelen zijn onvoldoende effectief geweest om op te wegen tegen de
stijgende kosten."

Of en met hoeveel de premies voor autoverzekeringen zullen stijgen, kan het Verbond niets zeggen. Dat is immers beleid dat iedere verzekeringsmaatschappij, vanuit concurrentieel en maatschappelijk oogpunt, voor zich zal moeten maken.