Bewonersbrief evaluatie proef `stapstenen' fietssluis


9 juli 2015

Onderstaande bewonersbrief is bezorgd bij bewoners van Clara Visserstraat 16 t/m 34

onderwerp: evaluatie proef `stapstenen' fietssluis

Beste bewoner,

Vorig jaar is de Clara Visserstraat heringericht om de verkeersveiligheid te vergroten. Tijdens en na de herinrichting kregen we van meerdere bewoners vragen over met name de `stapstenen' fietssluis (deze bestaat uit losliggende `stapstenen') We hebben daarom afgesproken dat we deze nieuwe
situatie na een jaar gaan evalueren. Dat moment is nu aangebroken. De wijkkerngroep Purmer-Zuid adviseert hierbij namens de bewoners. Zij zijn vanaf het begin bij dit traject betrokken geweest.

Proef met `stapstenen'

Vanuit de buurt kwamen in het verleden diverse meldingen over ongewenst gebruik van het voetpad door fietsers en bromfietsers. Deze route wordt veel door schoolgaande kinderen gebruikt waardoor er verkeersonveilige situaties ontstonden. Om de veiligheid voor de voetgangers te verbeteren kozen
we als proef voor een fietswerende maatregel in de vorm van zogenaamde `stapstenen.' Deze locatie was geschikt als proef omdat er voldoende alternatieve routes aanwezig zijn.

Evaluatie

De evaluatie bestaat uit 3 onderdelen:

1. In april dit jaar hebben we op de locatie geobserveerd. Toen bleek dat bromfietsers de route mijden. Mogelijk komt dit doordat bromfietsers nu op de rijbaan moeten rijden. Fietsers blijven echter wel gebruikmaken van het voetpad en fietsen om de stapstenen heen. Als de stapstenen blijven,
wordt dit nog aangepast om te voorkomen dat fietsers over het voetpad blijven rijden.

2. De gemeente heeft gekeken of de stapstenen goed te onderhouden zijn. Het grind tussen de stapstenen levert valgevaar op en is onderhoudsintensief. Als de stapstenen blijven, moeten we het grind dus vervangen door een andere vulling.

3. Meldingen die het afgelopen jaar zijn binnengekomen en uw reacties op deze brief.

En nu?

De keuze is aan u. De huidige fietssluis wordt verwijderd als meer dan de helft van de aangeschreven adressen dit wenst. Als blijkt dat het merendeel van de bewoners dit niet wil, gaan we de bovengenoemde aanpassingen aan de fietssluis uitvoeren.

Laat uw mening weten

U kunt uw mening doorgeven via het bijgevoegde retourformulier. Hierop kunt u ook nog aanvullende opmerkingen of verbeterpunten meegeven. U kunt reageren tot en met 14 augustus. Na deze datum bespreken we de uitkomst met wijkkerngroep Purmer-Zuid en besluiten we welke aanpassing wordt gedaan.
Hierover wordt u dan geinformeerd.

Met vriendelijke groet,

Martijn Groot Projectleider