Verdachte situatie: bel de politie


Verdachte situatie: bel de politie

Laatste update:
09-07-2015 | 16:34

Gorinchem - Laptops, airbags en navigatiesystemen vormen voor auto inbrekers een goede buit. Vooral in de Gorinchemse Haarwijk en in de wijk Oost/Dalem/Wijdschild was het in 2015 raak. De politie roept inwoners van Gorinchem dan ook op om direct 112 te bellen bij verdachte omstandigheden.

Verdachte situatie - Bel de politie

Autokraak is voor de politie een moeilijk aan te pakken delict. Het openbreken en stelen is een kwestie van minuten, terwijl de inbraak of diefstal vaak een paar uur later wordt ontdekt. Op autodieven rechercheren of `posten', om ze op heterdaad te kunnen betrappen is een kostbare en
tijdrovende zaak, waar je ook nogal wat geluk mee moet hebben. De politie probeert onder meer door technisch (sporen)onderzoek van de opengebroken auto's de daders te achterhalen.

Veel mensen twijfelen nog te vaak om de politie te bellen, terwijl de politie juist veel succesvoller kan zijn na een snelle tip. Veel aanhoudingen vinden plaats omdat een buurtbewoner, een honden-uitlater of een alerte getuige de boel niet vertrouwt en belt.

Preventietips diefstal auto

Er zijn allerlei manieren om het inbrekers en dieven moeilijker te maken.

* Zet de auto zo vaak mogelijk op een bewaakte parkeerplaats of op een goed verlichte plek. Parkeer de voorwielen altijd richting de trottoirbanden.

* Maak er een gewoonte van om bij het verlaten van de auto het stuurwiel in het stuurslot te laten vallen.

* Haal de radio (of het frontje van de radio) uit de auto. Verstop dat niet in de auto.

* Haal altijd de sleutel uit het contact als u uit de auto stapt, ook al parkeert u maar heel even. Sluit uw auto altijd goed af. Laat geen reservesleutels achter in uw auto.

* Laat uw spullen niet zichtbaar in de auto achter. Heeft u een stationcar, dek dan de laadruimte niet af.

* Laat zien dat u niets waardevols in de auto heeft liggen. Zet eventueel het dashboardkastje open.

* Het graveren van autoruiten met het kenteken werkt drempelverhogend. Gegraveerde ruiten zijn een extra handicap voor het verhandelen van de complete auto.

* Gebruik een afsluitbare tankdop om diefstal van brandstof te voorkomen.

* Zorg voor een goedgekeurd alarmsysteem of een startonderbreker.

* Naast elektronische beveiligingsmiddelen zijn er ook mechanische middelen in de handel. Voorbeelden zijn handremsloten, stuur-pedaalsloten, wielklemmen, wielmoerbeveiliging (tegen diefstal van siervelgen).

* Ga bij verkoop van uw auto altijd mee met de proefrit. Stap als eerste in en als laatste uit de auto tijdens de proefrit met een potentiele koper.

* Geef uw auto bij verkoop pas af wanneer alle zaken zijn geregeld (betaald, kenteken overgeschreven, officieel vrijwaringsbewijs ontvangen).

Laptops en navigatiesystemen
Laptops, Tom Tom's en andere navigatiesystemen zijn erg gewild bij autokrakers. Laat deze niet in de auto achter. Als het echt niet anders kan, leg de laptop dan achterin de kofferbak. Om te voorkomen dat de laptop van buitenaf kan worden opgespoord, moet u de laptop altijd helemaal
uitschakelen. Haal het navigatiesysteem altijd uit de auto en zorg er dan voor dat de houder niet op de voorruit bevestigd blijft. Verwijder met een doekje even de afdruk van de zuignap op de voorruit en haal de voedingsdraad uit de sigarettenaansteker. Dit zijn allemaal aanwijzingen waar de
autodief op let! En wie nog minder risico wil lopen, moet het dashboardkastje leegmaken en het klepje open laten staan.

Autodiefstal na woninginbraak
Het komt wel vaker voor dat auto's gestolen worden bij een woninginbraak, waarbij de inbreker de autosleutels uit de woning steelt en er vervolgens met de auto vandoor gaat. Maak er daarom een gewoonte van om de autosleutels niet voor het grijpen in de woonkamer of in de hal te laten liggen,
maar 's nachts mee naar de slaapkamer te nemen.

Aangifte doen is belangrijk!
De politie heeft zo veel mogelijk informatie nodig om goed zicht te krijgen op de handelswijze, locaties en buit van de auto-inbrekers/dieven. Daarom is iedere aangifte belangrijk. Dat kan tegenwoordig ook via internet, op www.politie.nl. Het verzoek is om in zo'n geval alles te melden bij het
doen van aangifte. Geef dus niet alleen de laptop, de radio-cd-speler of het ontvreemde navigatiesysteem op, maar ook het zakje pepermunt of de zonnebril die is gestolen. Soms kan de politie aan de hand daarvan een autokraak of autodiefstal linken aan een aangehouden verdachte.

De wijkagent

Voor meer informatie kunt u terecht bij de wijkagent. De gegevens van de wijkagent staan op www.politie.nl. Door in het menu Mijn buurt uw postcode in te toetsen, vindt u de naam van uw wijkagent en het dichtstbijzijnde politiebureau.

Als elke seconde telt kunt u 112 bellen, maar als het ook zonder zwaailicht kan, bel dan 0900-8844 (lokaal tarief).