Geen feesten tijdens drooglegging Lappendag Hoorn


9-7-2015

Tijdens de drooglegging van 16.00 tot 20.00 uur op Lappendag (maandag 17 augustus) is het voor horecabedrijven in Hoorn verboden om open te zijn voor feesten met een niet besloten karakter. Burgemeester Onno van Veldhuizen heeft dit op 6 juli besloten en per brief aan de Hoornse horeca
meegedeeld.

Lappendag in Hoorn

Al sinds jaar en dag zijn de cafes in de binnenstad op Lappendag tussen 16.00 en 20.00 uur gesloten. Daarnaast geldt voor slijterijen, afhaalpizzeria's en supermarkten in de binnenstad het verNOTbod om na 16.00 uur (zwak-) alcoholhoudende drank te verkopen. Dit alles ter voorkoming van
ernstige verstoring van de openbare orde.

Steeds vaker komt het voor dat ondernemers de gemeente om vergunning vragen voor een feest tijdens de drooglegging op Lappendag. Deze feesten zouden dan plaatsvinden op een locatie buiten de binnenstad.
Achterliggende gedachte is dat bezoekers van Lappendag op het moment dat de horeca in de binnenstad sluit naar een feest kunnen gaan waar zij tijdens de drooglegging alsnog alcohol kunnen drinken.

Op advies van de politie heeft burgemeester Van Veldhuizen besloten dat het op Lappendag in de periode van 16.00 tot 20.00 uur voor alle horecabedrijven in Hoorn verboden is om hun bedrijf geopend te hebben voor feesten met een niet besloten karakter.
Het gevaar bestaat dat eventuele openbare ordeproblemen die een relatie hebben met overmatig alcoholgebruik zich verplaatsen naar het gebied buiten de binnenstad.