Tentoonstelling over Romeins Voorburg in Archeologiehuis


Tot eind oktober is in het Archeologiehuis Zuid-Holland in Alphen aan den Rijn een tentoonstelling te zien over Forum Hadriani, een stad die in de Romeinse tijd in het huidige Voorburg lag. Gedeputeerde Rik Janssen en Wethouder Frank Rozenberg openden de tentoonstelling op 9 juli 2015.

Gedeputeerde Rik Janssen benadrukte tijdens de openingsbijeenkomst het belang van behoud en presentatie van de Limes: "De grens van het voormalige Romeinse Rijk, de Limes, die voor een groot deel door Zuid-Holland loopt, vormt het grootste archeologische monument van Europa. Als provincie
willen wij dit monument samen met onze partners zichtbaar en beleefbaar maken. Deze tentoonstelling is 1 van de manieren om het publiek kennis te laten maken met de Limes en de unieke lokale verhalen."

Romijnse tijd

De tentoonstelling is de tweede in een serie van 4 in het kader van de Erfgoedlijnen Limes en wordt mogelijk gemaakt door de Provincie Zuid-Holland. Aan de hand van vondsten, kaarten en afbeeldingen krijgen bezoekers een beeld van de geschiedenis van Forum Hadriana en de weg- en waterwegen in
Zuid-Holland in de Romeinse tijd. Ook is aandacht besteed aan het kanaal van Corbulo, dat Forum Hadriani verbond met de Oude Rijn.

Limes

De Limes is het grootste archeologische monument van Nederland. De grens bestond uit een weg, forten, wachttorens en nederzettingen. De Limes loopt van Katwijk, langs de Oude Rijn, naar Utrecht en vervolgens richting Duitsland, Oostenrijk en verder.

De provincie besteedt ook de komende jaren samen met haar partners aandacht aan het beleefbaar maken van dit bijzondere erfgoed en heeft de Limes aangewezen als 1 van de 7 Erfgoedlijnen.