Actieplannen geven vrijwilligerswerk en mantelzorg nieuwe impuls


09 juli 2015
undefinedMet betrokkenheid van een groot aantal maatschappelijke organisaties uit de wereld van de zorg en vrijwilligerswerk heeft de gemeente Enschede actieplannen voor vrijwillige inzet en mantelzorg opgesteld. Vorig jaar november hebben college en raad aangegeven dat het doen van
vrijwilligerswerk moet worden gestimuleerd en dat er aandacht moet zijn voor de ondersteuning van mantelzorgers. De beide actieplannen geven daar nadere invulling aan.

Gemeente ondersteunt vrijwilligers en mantelzorgers

Door de uitbreiding van taken in de maatschappelijke ondersteuning krijgt de gemeente een grotere rol bij de ondersteuning van vrijwilligerswerk en mantelzorgers. In het Wmo beleidsplan dat vorig jaar is opgesteld, is dit ook nadrukkelijk benoemd. Verantwoordelijk wethouder Jurgen van Houdt:
"Zowel mantelzorgers als vrijwilligers leveren een hele belangrijke bijdrage aan de samenleving. Dat willen we samen met de organisaties die zich hier al voor inzetten zo goed mogelijk ondersteunen en stimuleren".

Maatschappelijk meedoen en actieplan vrijwillige inzet

De actieplannen die nu voorliggen bestaan uit twee delen.
Deel I: `Maatschappelijk meedoen' geeft de kaders bij de actieplannen vrijwillige inzet en mantelzorgondersteuning. Dit deel beschrijft wat we met elkaar verstaan onder maatschappelijk meedoen.
Deel II: De actieplannen Mantelzorg en Vrijwillige inzet. Hierin zijn de kaders verwerkt in speerpunten en de daaruit voortvloeiende acties. Zeven speerpunten voor mantelzorgondersteuning en mantelzorgwaardering en zes speerpunten voor vrijwillige inzet. In de actieplannen wordt per speerpunt
een doel, resultaat, in gang te zetten acties, actoren en de rol van de gemeente benoemd.

Tussentijdse evaluatie en bijstelling

De actieplannen hebben een looptijd tot eind 2017. In het derde kwartaal 2016 beoordelen gemeente en de betrokken maatschappelijke organisaties welke bijstellingen nodig zijn voor 2017. De gemeente betrekt deze organisaties het derde kwartaal 2017 ook om te beoordelen welke speerpunten en
acties vanaf 2018 nodig zijn.

Het is de bedoeling dat beide plannen, Maatschappelijk Meedoen en Vrijwillige Inzet besproken worden in de raadsvergadering van 21 september 2015.