Alfa-oscillaties hebben causaal verband met aandacht (Promotie)

Alfa-oscillaties hebben causaal verband met aandacht (Promotie)

Datum donderdag 9 juli 2015

Tijd vanaf 14:30

Locatie Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica

Promovendus de heer E. Spaak MSc.

Promotor(es) De heer prof. dr. O. Jensen

Copromotor(es) De heer dr. F.P. de Lange

Subtitel On the role of alpha oscillations in structuring neural information processing

Beschrijving

In het dagelijks leven worden wij continu gebombardeerd met informatie uit alle mogelijke hoeken. Uit experimenten is gebleken dat een van de manieren waarop het brein hiermee omgaat het selectief aanpassen van zogeheten `neurale alfa-oscillaties' is: ritmische patronen in de activiteit van een hersengebied. Vooral in de alfa-band (8-12 Hz) blijken deze oscillaties sterk samen te hangen met aandacht.

Eelke Spaak laat met zijn promotieonderzoek zien dat alfa-oscillaties causaal relevant zijn voor het richten van aandacht en dat het verband dus verder gaat dan een correlatie. Hij laat bovendien een manier zien waarop alfa-oscillaties dat dan doen, namelijk door de nieuw binnenkomende informatie - bijvoorbeeld visuele stimuli - op een heel specifieke manier te structureren. Tot slot toont hij aan dat alfa-oscillaties niet beperkt zijn tot kunstmatige experimenten, maar ook voorkomen tijdens natuurlijk gedrag.

Biografie

Eelke Spaak (Nijmegen, 1985) studeerde Kunstmatige intelligentie en Filosofie en voltooide vervolgens de onderzoeksmaster Cognitive Neuroscience, allen aan de Radboud Universiteit. Voordat hij startte met zijn promotieonderzoek ging hij met een Huygens Talent award naar Edinburgh, waar hij een master in de Filosofie voltooide. Sinds mei 2015 werkt hij als onderzoeker aan de University of Oxford.