Negen verwaarloosde honden in bewaring genomen

'Jeuk, jeuk, jeuk'

Inspecteurs van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) hebben woensdag 8 juli bij een man uit Zaltbommel negen verwaarloosde honden in bewaring moeten nemen. Een deel van de honden had zo'n ernstige schurft dat ze zich tot bloedens toe krabde. De honden zijn overgebracht naar een opvangadres en worden daar behandeld.

De zaak kwam aan het rollen nadat de betrokkene in het weekeinde van drie honden vrijwillig afstand had gedaan bij het plaatselijke asiel. Deze honden zaten onder de schurft, reden voor de dierenpolitie om bij de woning van de man te gaan kijken. Daar troffen zij nog negen honden aan, waarna ze assistentie van inspecteurs van de LID vroegen. Een aantal honden bleek ernstige schurft te hebben, de dieren hadden zichtbaar veel last van de jeuk. Ze krapte zichzelf tot bloedens toe open. Verder werden er drie verwaarloosde Rotweilerpups aangetroffen. Een inmiddels gearriveerde dierenarts verklaarde dat de honden met schurft en de pups met spoed verzorging nodig hadden en niet in de woning konden blijven.

Hierop is na overleg met RVO.nl* besloten de honden en pups met spoed in bewaring te nemen. De betrokkene was niet bereikbaar voor commentaar en kan een proces verbaal tegemoet zien en draait op voor alle kosten die worden gemaakt voor het opknappen van de honden die nu gelukkig zijn overgebracht naar een opvangadres en daar behandeld worden tegen de enorme jeuk.

*De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en ziet onder andere toe op de naleving van de Wet Dieren. Bij constatering van overtredingen kan deze dienst onder bestuursdwang maatregelen opleggen om de situatie van de dieren te verbeteren en/of de dieren in bewaring te laten nemen. Het Openbaar Ministerie bepaalt in iedere zaak of de betrokkene een strafbeschikking krijgt - vaak een boete - of dat de zaak voor de rechter zal worden gebracht.

Volgt het werk van deze LID-inspecteurs ook op Twitter: @Eduard_LID en @fleur_LID