Dierenbescherming partner Yoko Ono schaak-app 'Doggie Chess'

Schaak (met) een hond uit het asiel

De Dierenbescherming is de Nederlandse partner geworden van de door Yoko Ono gelanceerde schaak-app 'Doggie Chess'. In de game voor iPhone en iPad zijn de bekende schaakstukken vervangen door honden van verschillende rassen. Zo is de Koningin een Dalmatier, zijn de torens Labradors en de pionnen Teckels. Met de app wil Yoko aandacht vragen voor dierenwelzijn en dierenopvangcentra financieel steunen. 20% van de opbrengst van de in Nederland verkochte app's gaat naar de Dierenbescherming om onder andere dieren in de opvangcentra te helpen.

Yoko Ono, artiest, muzikant, activiste en weduwe van Beatle John Lennon, heeft al belangstelling in het schaakspel sinds 1966 toen zij het volledig uit witte stukken bestaande werk 'Play by trust' presenteerde. Later was ze betrokken bij de ontwikkeling van lesmaterialen voor scholen waarbij het schaakspel een belangrijke plek innam. Meer recent leidde dat tot de ontwikkeling van de app 'Yoko Chess' en daar is nu een variant van gelanceerd waarbij honden de schaakstukken vervangen. Met een deel van de opbrengsten van de internationaal uitgebrachte app wordt per land een organisatie gesteund bij haar werk. De Dierenbescherming is er trots op dat zij dat in Nederland is geworden.

Asielhonden

Voor de app stonden echte honden uit dierenopvangcentra model. Honden als Amir, een witte Bulldog (Ridder op het schaakbord) die in Zwerfdierenopvang De Nomadenhof in Sneek zit, een hond als Amanda, een zwarte Labrador (Toren in het spel) uit Dierenopvangcentrum Enschede of 'Koning' Timo, een herdershond in Dierenopvang De Wissel in Leeuwarden. Op dit moment verblijven er zo'n 350 honden in de dierenasielen van de Dierenbescherming. Deze honden zijn allemaal op de website ikzoekbaas.nl gezet in de hoop een nieuw thuis voor ze te vinden. De opbrengsten uit de app dragen bij aan het verzorgen van -en het zoeken van een nieuw thuis voor- deze en andere dieren in de opvangcentra van de organisatie.

Doggie Chess

De schaak-app met honden 'Doggie Chess' is beschikbaar voor iPhone en iPad en kost Euro 2,99 in de app-store van Apple, Euro 0,50 van elke in Nederland gekochte app komt gaat naar de Dierenbescherming.

Het spel is als volgt te kopen:

1. Download de gratis Yoko Chess App via iTunes (of via:

http://tinyurl.com/yokochess)

2. Selecteer binnen de app 'Doggie Chess'

3. Kies 'Koop' (Euro2.99)

4. Log in (of Creeer een Apple ID).

5. Bevestig aankoop

6. Klik OK & Play!