GroenLinks: retourpremiesysteem voor PET-flesjes en drankblikjes

PERSBERICHT

GroenLinks: retourpremiesysteem voor PET-flesjes en drankblikjes

Het inleveren van PET-flesjes en drankblikjes moet worden beloond. GroenLinks wil dat de gemeente Utrecht in 2016 een retourpremiesysteem invoert.

Als het aan GroenLinks ligt, staan er volgend jaar bakken vol PET-flessen en drankblikjes bij sportverenigingen en scholen. 'Net als vroeger met oud-papier,' zegt GroenLinks-raadslid Monique Bollen.

Het is natuurlijk leuk als sportclubs wat extra's kunnen verdienen, maar het doel van een zogenaamd retourpremiesysteem is om hoogwaardig hergebruik mogelijk te maken en om zwerfafval te voorkomen, legt Bollen uit. 'Voor GroenLinks is het verlagen van de afvalstoffenheffing geen doel op zich is, maar een beloning aan de burgers die ze zelf hebben verdiend door het afval optimaal te scheiden. Een retourpremiesysteem voor PET-flesjes en drankflesjes pas in deze visie.'

Pilot Mansveld

Staatssecretaris Mansveld (Milieu) kondigde eerder aan dat ze een beloningssysteem voor het inleveren van PET-flesjes en blikjes wil invoeren in 2018. Als het aan GroenLinks ligt, doet de gemeente Utrecht in 2016 al mee aan een pilot.

'Voor GroenLinks is dit geen toekomstmuziek. Wat ons betreft wordt het volgend jaar al ingevoerd. Utrecht kan veel slimmer omgaan met grondstoffen. We moeten de kringlopen gaan sluiten, de stap zetten richting een circulaire economie,' aldus Bollen.

Circulaire economie

'De circulaire economie is volgens sommige partijen in de gemeenteraad een deftige term voor het verstandig omgaan met materialen die we niet meer nodig hebben. Meer het gaat om het verminderen van het gebruik van primaire grondstoffen. Het gaat om het slim ontwerpen van producten en om de stap te maken van hebben naar delen.'