Reizen met kinderen


Sinds 26 juni 2012 moeten kinderen een eigen reisdocument hebben. Zij worden niet meer bijgeschreven in het paspoort van de ouders of gezaghebber. Bestaande bijschrijvingen in uw reisdocument zijn dus ook niet meer geldig. De Koninklijke Marechaussee geeft geen noodpaspoorten aan kinderen die
nog bijgeschreven staan in het paspoort van hun ouders. Er bestaan wel uitzonderingen, bijvoorbeeld als het gaat om een medische behandeling of voor het bijwonen van een begrafenis van een familielid.

Toestemming ouders
Kinderen die met een van de ouders op reis gaan, moeten van de andere ouder toestemming hebben. Om problemen bij de paspoortcontrole te voorkomen, adviseren we ouders die alleen met een of meerdere kinderen reizen, een toestemmingsformulier in te vullen.
Dit toestemmingsformulier en informatie over grenscontrole aan de Nederlandse grens, vindt u op de site van het Ministerie van defensie.

Andere achternaam
Vaders of moeders hebben soms een andere achternaam dan hun kinderen. Dit kan zorgen voor problemen bij de persoonscontrole op een luchthaven als zij alleen met hun kind reizen. Bij de aanvraag van een nieuw paspoort of Nederlandse identiteitskaart, kunt u ervoor kiezen om de naam van uw
(voormalige) echtgenoot of geregistreerd partner in het document te laten opnemen. Als de (voormalig) partner dezelfde achternaam heeft als het meereizende kind versnelt dat de grenspassage.

Schengenlanden
Bij een reis binnen het Schengengebied is er geen persoonscontrole. Schengenlanden zijn landen waartussen geen grenscontrole voor personen plaatsvindt. Binnen het Schengengebied krijgt u dus geen controle aan de grens. Naar of vanuit een niet-Schengenland is die controle er wel. De Koninklijke
Marechaussee moet dan bij minderjarigen nagaan of de begeleidende volwassene het ouderlijk gezag heeft. De Schengenlanden vindt u op www.rijksoverheid.nl.

Wel of geen verklaring
Sommige landen eisen een verklaring waaruit blijkt dat de meereizende volwassene ook daadwerkelijk de ouder is of het gezag heeft. Informeer hiernaar bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming. Ouders/begeleiders hoeven niet standaard een verklaring bij zich te hebben
waaruit het ouderlijk gezag blijkt. Of een verklaring waaruit blijkt dat het kind de grens over mag. Maar dit kan wel voor een vlottere grenspassage zorgen. Kijk voor de adviezen van de marechaussee aan ouders voor een snelle en probleemloze grenscontrole op www.defensie.nl.