Tips om inbraak tijdens uw vakantie te voorkomen


Eindelijk, u gaat op uw welverdiende vakantie. Voor een paar dagen/weken trekt u de deur achter u dicht. Maar hoe voorkomt u dat er wordt ingebroken? Een aantal tips waarmee u het inbrekers lastig maakt:

* Zorg voor goed hang- en sluitwerk (Politiekeurmerk Veilig Wonen). Met het betere hang- en sluitwerk vertraagt u de inbreker waardoor hij of zij sneller zal afhaken. Vergeet dan niet de deur op slot te draaien als u weggaat.
* Laat een bewoonde indruk achter. Leg geen dure spullen in het zicht. Zorg voor een lichtschakelaar, zet gebruikte kopjes op de tafel of een opengeslagen tijdschrift. Laat iemand uw post ophalen of een keer de auto verplaatsen. Maak bij een langere afwezigheid afspraken met uw buren.
* Zet nooit uw thuisadres in uw navigatiesysteem. Wordt uw auto of navigatiesysteem gestolen? Dan voorkomt u in ieder geval dat de dief direct naar uw huis kan doorrijden.
* Pas op met social media. Niet alleen uw vrienden maken gebruik van Facebook, Instagram of Twitter. Pas op met wat u plaatst op social media over uw vakantieplannen of kiekjes onderweg.
* Start een WhatsApp-groep met uw buren. Via een WhatsApp-groep wisselt u snel en gratis informatie uit over uw buurt.
* Registreer uw spullen. Als u uw spullen registreert is de kans groter dat u ze na een inbraak weer terugkrijgt. Bovendien helpt de registratie bij het opsporen van de daders. Hiervoor is zelfs een handige App ontwikkeld.

Het Ministerie van Veiligheid en Justitie is deze zomer gestart met de campagne Maak het ze niet te makkelijk. Op de campagnewebstie www.maakhetzeniettemakkelijk.nl, vindt u meer inbraakpreventietips. Kijk ook eens online rond via een zoekmachine met bijvoorbeeld de zoekwoorden `tips',
`inbraak', `vakantie'.