Bezuinigingen op groenonderhoud: hoe ziet dat eruit?


maandag 13 juli 2015

Hoe zit het met het onderhoud van de groenvoorzieningen in de gemeente Coevorden? Wordt er eigenlijk nog wel onderhoud gepleegd? Veel inwoners van de gemeente hebben de indruk dat dit niet gebeurt. Tijdens de wijk- en dorpenrondes wordt er ook naar gevraagd.

Landelijke kwaliteitsniveaus

Feit is dat de groenvoorzieningen (gazons, perken, bermen en sloten) wel worden onderhouden, maar op een lager niveau dan u van ons gewend was. Dat heeft te maken met de bezuinigingen. Voor het onderhoud van groenvoorzieningen gelden landelijke kwaliteitsniveaus. In de gemeente Coevorden wordt
met ingang van 2015 onderhoudsniveau C gehanteerd. Voorheen was dat niveau A of B en op begraafplaatsen niveau A. Voor begraafplaatsen blijft niveau A overigens gehandhaafd. Dat kan omdat de kosten voor onderhoud gedekt worden via het grafrecht.

Andere beleving omgeving

Er is natuurlijk wel een verschil tussen onderhoudsniveau B en C. Bij onderhoudsniveau C wordt er minder vaak gemaaid, waardoor in het openbaar groen aanmerkelijk meer onkruid zit en het onkruid mag hoger wordt dan u gewend was. Op de foto's is dit goed te zien. De omgeving ziet er wel wat
rommeliger uit en er zou de indruk kunnen ontstaan dat er 'nooit iets aan wordt gedaan'. Dat is dus niet het geval. Wel wordt er minder aan gedaan en dat levert een andere beleving van de omgeving op.