Maasdijken ondanks droogte veilig


Maasdijken ondanks droogte veilig

13 juli 2015 De droogte en warmte van de afgelopen periode veroorzaken diverse problemen. Eind deze week verwachten we weer hogere temperaturen en zet de droogte dus door. Er staat weinig water in de beken, er kan door zuurstofgebrek blauwalg en botulisme voorkomen en de grondwaterstand daalt.
Ook voor de Nederlandse dijken veroorzaakt de droogte problemen. De dijken in het gebied van Waterschap Peel en Maasvallei zijn ondanks de droogte nog steeds veilig en stabiel.
beesel_dijk_maas.jpg

Veendijken

Veel Nederlandse dijken zijn opgebouwd uit veen en bij droogte kan dit gaan scheuren en de dijk instabiel maken. Bij onze Maasdijken speelt dit niet, omdat ze zijn opgebouwd uit ander materiaal. Een ander belangrijk verschil is dat onze dijken bescherming bieden bij hoge waterstanden van de
Maas, hier is nu geen sprake van. In laag Nederland polderen de dijken land in en zijn deze dus noodzakelijk om het land ten alle tijden droog te houden.

Grasmat

De dijken in beheergebied van Waterschap Peel en Maasvallei hebben lokaal wel wat van de droogte te leiden, vooral enkele trajecten die deze en volgende week worden gemaaid, werkt de droogte door in een langere hersteltijd van de grasmat. Dit is echter geen risico voor de veiligheid van de
waterkeringen.

Taluds Peelkanalen

Bij de taluds van de Peelkanalen zit wel een veenpakket in de ondergrond. Hier kan dezelfde problematiek als bij de veendijken ontstaan. Dit zijn echter geen primaire keringen. Wel houdt Waterschap Peel en Maasvallei deze taluds extra in de gaten in verband met scheurvorming en instabiliteit.