LKAB selecteert Quintiq voor het verzorgen van de ertstransportplanning voor mijnbouwactiviteiten

LKAB selecteert Quintiq voor het verzorgen van de ertstransportplanning voor mijnbouwactiviteiten

Juli 13, 2015 | Stockholm, Zweden

De Zweedse mijnbouwonderneming Luossavaara-Kiirunavaara Aktiebolag (LKAB) kondigde vandaag aan dat het Quintiq, een wereldwijde leider in supply chain planning en optimalisatie (SCP&O), heeft geselecteerd voor het verzorgen van een transportplanningoplossing voor de mijnbouwactiviteiten in het noorden van Zweden.

LKAB is 's werelds op een na grootste producent van ijzerertspellets. Het is een van de oudste industriele bedrijven in Zweden en heeft meer dan een eeuw lang een bijdrage geleverd aan de industriele ontwikkeling en export. Het exploiteert ijzerertsmijnen, verwerkingsbedrijven en havens in Luleaa, Kiruna en Narvik (Noorwegen).

Voordat het Quintiq inschakelde, vertrouwde LKAB op Excel-spreadsheets en de hulp van externe partijen voor de planning van het vervoer van ijzererts tussen de terminals. Naarmate de activiteiten en complexiteit echter toenamen, besefte LKAB dat het de operationele efficientie moest verbeteren om de concurrentie druk in de mondiale markt te kunnen weerstaan.

LKAB selecteerde Quintiq vanwege de grote ervaring en expertise in meerdere branches, waaronder mijnbouw, goederenvervoer per spoor en personeelsplanning. De Quintiq-oplossing is gebaseerd op 'best practices' in de branche en is zodanig geconfigureerd dat het 100% past bij de zakelijke behoeften en doelstellingen van LKAB.

Met de oplossing van Quintiq kan LKAB machinisten, locomotieven en wagons van de mijnen in Kiruna, Malmberget en Svappavaara naar de twee terminals in Luleaa en Narvik (Noorwegen) efficienter beheren en plannen. Dit is cruciaal voor het project LKAB37, dat tot doel heeft om de jaarlijkse productie van 27 miljoen ton te verhogen naar 37 miljoen ton.

"We zijn blij met onze samenwerking met Quintiq. Haar software helpt ons onze ijzerertsproductie jaarlijks met 40% te verhogen. Als een van de oudste industriele bedrijven in Zweden zullen we er altijd naar streven om technologisch toonaangevend te blijven", aldus David Loevgren, Senior Manager Maintenance Technology bij LKAB Malmtrafikk.

Andreas Grundsell, Business Unit Director bij Quintiq formuleert het als volgt: "Deze samenwerking met LKAB paste uitermate goed bij ons. Onze ervaring in de mijnbouwindustrie, alsmede onze technische kennis en expertise in het runnen van succesvolle railplanningsprojecten, bleek van onschatbare waarde te zijn om van dit project een succes te maken. We blijven uitbreiden in Scandinavie en kijken ernaar uit om toekomstige successen met LKAB en andere organisaties te delen, ongeacht de branche."###

Over LKAB LKAB mijnt en werkt de unieke Norrbotten-ijzererts op voor de mondiale staalmarkt. Met een jaarlijkse omzet van rond de 30 miljard kronen, omvatten de activiteiten van de groep eveneens industriele mineralen, boorsystemen, railtransport, services voor rotsen en engineering, explosieven en beheer van onroerend goed. LKAB heeft meer dan 4.000 werknemers in 14 landen. Het produceert 's werelds meeste klimaatvriendelijke ijzererts, de LKAB Green Pellets.About Quintiq

Over Quintiq

Elk bedrijf kampt met de nodige vraagstukken als het gaat om supply chain planning. Sommige van deze vraagstukken zijn omvangrijk. Andere zijn complex. Weer andere lijken een onmogelijke opgave. Quintiq maakt al sinds 1997 werk van deze vraagstukken met behulp van een supply chain planning & optimization (SCP&O) softwareplatform. Ruim 12.000 gebruikers in meer dan 80 landen vertrouwen momenteel op software van Quintiq om hun personeel, logistiek en productie in te plannen en te optimaliseren. Quintiq heeft vestigingen wereldwijd en hoofdkantoren in Nederland en de VS.