Uitkomstprijs 2015 uitgereikt voor reductie postoperatieve pijn

10 juli 2015, 14:01 uur.

VLNR: Kerstin Hogenbirk, Leon Timmerman en Jean-Paul van Basten

Het St. Antonius Ziekenhuis heeft tijdens het symposium Uitkomsten voor onze zorg op donderdag 9 juli de Uitkomstprijs 2015 uitgereikt aan Leon Timmerman, anesthesioloog van het St. Antonius. Timmerman heeft de prijs, een geldbedrag van EUR 2500,-, gewonnen met het project Postoperatieve pijn. De verbeterinitiatieven van dit project hebben geleid tot significante reductie in pijnscore, toegenomen patientencomfort en een besparing op ligduur. St. Antonius wil met de prijs projecten die tot aantoonbaar betere resultaten van zorgverlening leiden waarderen en stimuleren. Dit jaar is de St. Antonius Uitkomstprijs voor het eerst uitgereikt.

Externe jurybeoordeling

De 9 inzendingen zijn beoordeeld door een externe jury bestaande uit Piet Batenburg, voorzitter Raad van Bestuur Catharina Ziekenhuis, Jean-Paul van Basten, uroloog Canisius Wilhelmina Ziekenhuis en Kerstin Hogenbirk, voorzitter Clientenberaad St. Antonius (juryvoorzitter). Alle drie hebben een sterke affiniteit met het verbeteren van zorgverlening met behulp van uitkomstmetingen. De jury heeft de inzendingen beoordeeld op drie criteria: inzichtelijk maken van uitkomsten, verbeteren van uitkomsten en vormgeven van een structurele verbetercyclus. De jury over het project Postoperatieve pijn: "In veel ziekenhuizen is zo'n indicator papier, maar dit is duidelijk tot leven gekomen, met goede resultaten voor de patient".

6 nieuwe projecten gestart

Naast de prijsuitreiking, werden de resultaten van 14 projecten gepresenteerd en besproken die inzicht geven in de uitkomst van een behandeling voor de patient. Hiervan zijn 6 projecten gestart in 2015: diffuus grootcellig B-cel lymfoom, lage rugpijn, OSAS (slaapapneu), blaascarcinoom, huidcarcinoom en eetstoornissen.

Het symposium is een jaarlijks event voor artsen, verpleegkundigen, kwaliteitsmedewerkers en management om de resultaten van zorgverlening te delen en successen te vieren. Conclusie van de avond was dat het meten van uitkomsten van zorg veel werk is, maar de moeite meer dan waard.