Eigenbouw kansrijke manier van stadsontwikkeling

Gepubliceerd op: 13 juli 2015 | Gewijzigd op: 13 juli 2015

Door het stijgende aanbod van vrije kavels en het recent aangepaste Bouwbesluit neemt het aantal bouwprojecten door particulieren flink toe. Tot voor kort stond zelfbouw door particulieren nauwelijks op de kaart. De crisis heeft daar verandering in gebracht.

Ontwikkelaars hadden door de crisis geen interesse meer in beschikbare grondposities, waardoor gemeenten, naar het voorbeeld van steden als Almere en Amsterdam, vrije kavels gingen aanbieden. Het expertteam Eigenbouw van RVO.nl werkt nu vijf jaar in opdracht van het ministerie van BZK aan de promotie van zelfbouw.

Onder leiding van de Haagse oud-wethouder Marnix Norder staat een toegewijd team klaar dat gemeenten ondersteunt in de opzet en uitwerking van eigenbouw-beleid. En met succes, eigenbouw of particulier opdrachtgeverschap is steeds vaker een structureel onderdeel van woningbouwprogramma's: eigenbouw als kansrijke manier van stadsontwikkeling.

Ook bouwbedrijven merken dat steeds meer particulieren opdracht geven tot het bouwen van hun eigen huis. De Gele Lis, aan de rand van Den Haag, is zo'n locatie. "Dit is nog een project dat ik in mijn tijd als wethouder heb opgezet. Het is echt prachtig geworden", vindt Norder. Met 34 kavels is het project relatief kleinschalig. De woningontwerpen lopen sterk uiteen.

Lees in het Jaarverslag Eigenbouw 2014 meer over de verschillende vormen van particulier opdrachtgeverschap en de activiteiten van het expertteam.