Nieuwe applicatie maakt Prestatiemeten efficienter

13-07-2015

Rijkswaterstaat gebruikt Prestatiemeten om te beoordelen hoe de samenwerking met de markt verloopt. Rijkswaterstaat heeft een nieuwe applicatie ontwikkeld, om de gebruikers beter te ondersteunen bij het proces Prestatiemeten.

Tweet bouwvakkers bekijken samen een brug

Anca Meijer, projectmanager Prestatiemeten: `Prestatiemeten ondersteunt een goede samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Door samen te werken met anderen, leer je ook veel over jezelf.'

Gebruiksvriendelijk

Er wordt nu een nieuwe applicatie ingezet voor Prestatiemeten. Deze is gebruiksvriendelijker en kan een grotere hoeveelheid data verwerken en opslaan. Zo krijgen projectteams van opdrachtnemers en opdrachtgevers bijvoorbeeld automatisch een uitnodiging voor het verrichten van de metingen. Ook is het invoeren van meetgegevens nu eenvoudiger. Wat is nieuw en wat blijft hetzelfde? Lees het in het rapport Ondersteuning proces Prestatiemeten door IV (PDF, 276.4 kB) .

Wat is Prestatiemeten?

Rijkswaterstaat laat een groot deel van de werkzaamheden voor aanleg, beheer en onderhoud uitvoeren door de markt. In verschillende fasen van de uitvoering, in ieder geval elk kwartaal beoordelen opdrachtgever en opdrachtnemer de samenwerking op diverse onderdelen. Het meten van de kwaliteit van de samenwerking gaat via een vragenlijst. Met vragen over onder andere planmatig werken, deskundigheid en kwaliteit, samenwerking en communicatie, veiligheid en gezondheid. Op deze manier ontstaat inzicht in de onderlinge samenwerking. Potentiele problemen worden daardoor vroegtijdig gesignaleerd en efficienter opgelost. Prestatiemeten werkt dus twee kanten op: Rijkswaterstaat beoordeelt hoe de opdrachtnemer functioneert, en de opdrachtnemer beoordeelt hoe Rijkswaterstaat het werk als opdrachtgever uitvoert.

Doel van Prestatiemeten: optimaliseren samenwerking

Prestatiemeten draagt bij aan inzicht in eigen houding en gedrag. Beide hebben impact op de samenwerking. Wat gebeurt er bijvoorbeeld wanneer documenten steeds op het laatste moment worden aangeleverd? Door inzicht in hoe wordt samengewerkt, kunnen partijen sneller en gerichter bijsturen en hun samenwerking optimaliseren. Daardoor kunnen faalkosten aan beide zijden verminderd worden. De resultaten van Prestatiemeten kunnen ook meewegen bij verlenging van contracten en in het selectieproces bij nieuwe aanbestedingstrajecten.