Veel Europees geld voor toponderzoek

Gepubliceerd op: 13 juli 2015 | Gewijzigd op: 13 juli 2015

Nederland toppositie als succesvolle aanvrager onderzoeksprogramma's

In de eerste ronde van het nieuwe Europese onderzoeksprogramma Horizon2020 hebben Nederlandse onderzoekers goed gescoord. Talentvolle onderzoekers aan Nederlandse instituten kregen EUR 135 miljoen gehonoreerd bij de European Research Council (ERC) voor hun baanbrekend wetenschappelijk onderzoek. Opgeteld bij de bijna EUR 64 miljoen die excellente wetenschappers gehonoreerd kregen via het Marie Skl/odowska-Curie programma, behoudt Nederland hiermee haar toppositie als succesvolle aanvrager binnen deze onderzoeksprogramma's.

Binnen het Marie Skl/odowska-Curie programma doen onderzoekers ervaring op bij topinstituten op hun vakgebied binnen en buiten Europa. Er is kennisuitwisseling tussen landen en sectoren en de onderzoekers worden opgeleid tot breed inzetbare wetenschappers. Via de ERC beurzen krijgen visionaire wetenschappers de kans om een eigen onderzoekslijn op te zetten, of deze verder te ontwikkelen. Alle wetenschapsgebieden komen voor financiering in aanmerking.

Goede slaagkansen

Het binnenhalen van een ERC of Marie Skl/odowska-Curie beurs is nog niet zo makkelijk. Slaagkansen liggen tussen de 10 en 20 procent, maar Nederland scoort bij het binnenhalen voor beide beursvormen bovengemiddeld goed vergeleken met het Europese gemiddelde. Voor elke euro die Nederland bijdraagt in 2014 krijgt Nederland voor Marie Skl/odowska-Curie EUR 1,60 terug uit het programma. Voor ERC ontvangt Nederland EUR 1,64 per bijgedragen euro. Marie Skl/odowska-Curie fellow Coen van Hasselt, onderzoeker bij de Universiteit Leiden: "Vanuit RVO.nl heb ik veel advies gehad bij het voorbereiden van mijn Marie Skl/odowska-Curie aanvraag. Ze wisten de weg binnen het Europese programma en hadden goede tips en tricks voor mijn voorstel. Heel nuttig!"

Toponderzoek in Nederland

Onderzoeker Jochem Baselmans, senior onderzoeker bij het Netherlands Institute for Space Research, sleepte voor zijn aanvraag extra ERC funding binnen. Door dit extra budget kan hij veel leren over de evolutie van het heelal. Door het bouwen van een volledig nieuw type astronomisch instrument, kunnen wetenschappers verder dan de nu bekende sterrenstelsels kijken om zo meer te weten te komen over het ontstaan van de op dit moment bekende stelsels. Zonder de ERC grant was dat niet mogelijk geweest. De adviezen van RVO.nl waren ook voor hem van grote waarde bij het verkrijgen van de beurs, aldus Jochem.

Excellente kennis voor Nederland

Coen van Hasselt kan middels de beurs werken aan een van de topinstituten in zijn vakgebied: "Deze fellowship geeft mij de kans om aan een eigen project in een voor mij nieuw specialisatiegebied te werken. De buitenlandse ervaring die ik via de beurs opdoe versterkt mijn positie als wetenschapper binnen Europa." Via deze Europese beursvormen blijft Nederland topkennis naar Nederland trekken.