Nederland doet goede zaken in zinderende hitte op EK Skyrunning

NKBV-PERSBERICHT

Woerden, 13 juli 2015

Nederland doet goede zaken in zinderende hitte op EK Skyrunning

Het zeskoppig Nederlands Team Skyrunning heeft afgelopen zondag op het EK Skyrunning 12 juli goede zaken gedaan. In het Franse Val d’Isère bewees Ragna Debats tot de absolute wereldtop te behoren door als 8ste te finishen bij de dames. Huub van Noorden kwam als 14e over de finish bij de heren. Het EK werd georganiseerd als onderdeel van de beroemde Ice Trail Tarentaise (ITT), een race van 65km waarin in totaal 5000 moeten worden overbrugd.

Het terrein was behoorlijk technisch met mooie veel alpiene passages, stevige toppen tot 3.653 meter hoogte en lange afdalingen. De hoge temperaturen maakte de race extra zwaar. Bij de heren kwam Huub van Noorden (26, ’s Heer Abtskerke), in een ijzersterk deelnemersveld, na een kleine 9 uur hardlopen als 14de over de finish. Marc Weening (37, Doorwerth) kwam anderhalf uur later als 39ste over de finish, Tim Pleijte (30, Zoutelande) volgde hem na een indrukwekkende inhaalrace op 4 minuten. Helaas moest Robert Nieuwland (31, Madrid, ESP) met maagproblemen na een kleine 45km opgeven.

Bij de dames behaalde Ragna Debats een 8ste plek met een tijd van 11:10:12. Marjolein Bil (29, Grengiols, SUI) kwam na 12:56:10 als 16de over de finish.

Bekijk de volledige uitslag hier.

Hoogste parcours

De meeste kilometers van de ITT liggen boven de 2500 meter, waarmee dit het hoogste skyrunningparcours van Europa is. Het absolute hoogtepunt wordt na 18 km lopen bereikt met La Grande Motte op 3653 meter. Na 50 kilometer volgt het tweede hoogtepunt met de beklimming van l'Aiguille Pers waarvan de top op 3386 meter ligt. Hierna wordt de afdaling ingezet en na 65 kilometer hardlopen door hoog alpien terrein bereiken de skyrunners de finish.

ISF

De Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV), die het Nederlands Team Skyrunning heeft uitgezonden, ziet berglopen een steeds populairder onderdeel van de bergsport worden en is daarom sinds maart 2014 aangesloten bij de International Skyrunning Federation (ISF). Skyrunning kan gezien worden als trailrunning in de bergen.

Kijk voor meer informatie over skyrunning op nkbv.nl/skyrunning

Over de NKBV

De Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging verbindt mensen met een passie voor bergwandelen, alpinisme, waaronder toerskiën en sportklimmen. Het voorlichten van haar 58.000 leden, maar ook niet-leden, om de klim- en bergsportactiviteiten op een veilige manier te beoefenen en te beleven, is een van de belangrijkste taken van de NKBV. Ze is normstellend als het gaat om het veilig beoefenen van de bergsport. Kijk op http://nkbv.nl/ voor meer informatie.

Noot voor redacties:

Noot voor de pers,