Rutte: "Griekenland moet afspraken omzetten in acties"

Nieuwsbericht | 13-07-2015

De eurolanden hebben een akkoord bereikt over de voorwaarden voor verdere onderhandelingen over nieuwe financiele steun aan Griekenland. Griekenland moet daarvoor verder hervormen en bezuinigen.

Volgens minister-president Rutte moet Griekenland overeengekomen maatregelen snel omzetten in acties: "De financieel-economische situatie in Griekenland verslechtert van dag op dag. Voor het herstel van vertrouwen zijn harde waarborgen nodig", aldus Rutte.

Het Griekse parlement heeft tot en met woensdag de tijd om met de afspraken in te stemmen. Rutte: "Dat betekent 3 dingen. Ten eerste dat Griekenland uiterlijk woensdag 4 wetten moet aannemen. Zoals btw-maatregelen en pensioenhervormingen. Ten tweede moet het Griekse parlement akkoord gaan met een aanscherping van de voorstellen die eerder deze maand op tafel lagen. Bijvoorbeeld over privatisering van de energiemarkt en de modernisering van de arbeidsmarkt. En ten derde moet aan aantal extra maatregelen worden genomen. Namelijk de verkoop van Griekse staatsbezittingen door een onafhankelijke autoriteit. Met de opbrengst daarvan, die op termijn moet oplopen tot EUR 50 miljard, kan de Griekse staatsschuld sneller naar beneden worden gebracht. En ook kan Griekenland investeren in de economie."

Verder gaat de Europese Commissie toezien op versterking van het Griekse overheidsapparaat. Dat is noodzakelijk voor cruciale taken als belastinginning en het opzetten van een kadaster.

Rutte benadrukt dat het stevige maatregelen zijn. "Maar ze zijn wel noodzakelijk. Het is namelijk de enige manier om de Griekse overheidsfinancien gezond te krijgen en de economie zelf te hervormen."

Minister-president Rutte in gesprek met voorzitter Tusk van de Raad van de Europese Unie voorafgaand aan de Eurozonetop.