Horeca Academie verhuist naar oud ministerie


De lekkerste opleiding van Den Haag verhuist

DEN HAAG, 20150713 -- De Horeca Academie - nu gevestigd aan het Esperantoplein - betrekt deze zomer de keukens en het restaurant van het voormalige Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Daardoor kan het leerlingenaantal groeien én kunnen meer omwonenden genieten van het restaurant van de academie. Het Ondernemersklankbord ondersteunde de directie van de opleiding bij onder meer de financiële kant van de verhuizing.

[Studenten aan het werk in de Horeca Academie in Den Haag]

Zo'n zes jaar geleden hadden drie ondernemers - waaronder Peter van Kempen - een plan voor een goede horecaopleiding. Een opleiding waarbij BBL-leerlingen niet iedere lesdag in de boeken moesten duiken, maar waar ze oude ambachten en nieuwe technieken leren. Een opleiding die niet investeert in grote panden, maar kleinschalig en persoonlijk is. Een idee dat inmiddels de interesse heeft van minister Bussemaker.  En een opleiding waar leren niet saai is, maar leuk en inspirerend.

Na een jaar voorbereiding opende de Horeca Academie in 2011 de deuren. Aanvankelijk kregen de leerlingen les in een kookstudio in Rotterdam, maar al snel werd onderdak gevonden in Den Haag. Daar, aan het Esperantoplein, hebben ongeveer 140 leerlingen een dag per week les; de andere dagen werken ze bij een leerbedrijf. Ze leren bijvoorbeeld voor het beroep van kok, gastheer of horeca-ondernemer.

De Horeca Academie maakte daarmee in korte tijd een flinke groei door. Maar die groei is nog niet ten einde, vertelt directeur en mede-eigenaar Peter van Kempen. "In augustus verhuizen we naar het restaurant van het voormalige Ministerie van Sociale Zaken aan aan de Laan van Nieuw Oost-Indië. Daardoor kunnen we het leerlingenaantal ruim verdubbelen."

Eerst pionieren, dan reflectie

Groeien is een kunst, weet Van Kempen. "Een nieuw bedrijf beleeft eerst een pioniersfase. Dan bestaat het werk vooral uit 'doen'. Maar daarna wil je het bedrijf professionaliseren en laten groeien. Dan komen er heel andere vragen op je pad, zoals: hoe financieren we de uitbreiding en hoe managen we de veranderingen?"

[Logo Ondernemersklankbord (OKB)]

Voor het beantwoorden van zulke vragen is het verstandig hulp van buiten in te schakelen. In het geval van de Horeca Academie werd dat het Ondernemersklankbord (www.ondernemersklankbord.nl), een landelijk netwerk van ervaren ondernemers en managers die beschikbaar zijn om te sparren, om te klankborden en voor het uitbreiden van je netwerk. Voor een halfjaar begeleiding vraagt het Ondernemersklankbord een vrijwillige donatie van € 125.

Van Kempen: "Ik heb twaalf jaar geleden een bedrijf gestart en vervolgens een enorme groei meegemaakt. Ook toen heb ik een half jaar gebruikgemaakt van de ervaring en deskundigheid van oud-ondernemers. Dat bedrijf is inmiddels verkocht. Voor de Horeca Academie hebben we  met het Ondernemersklankbord veel vragen besproken. De belangrijkste thema's: financiering, bestuurlijke structuur en marketing. Op die punten zijn onze gedachten gescherpt en is een aantal zaken, zoals financiële forcasting, versneld in gang gezet. Het Ondernemersklankbord zorgde dus voor reflectie en bezinning. Zo zijn we als gevolg van de sessies met Ondernemersklankbord aan de slag gegaan met onze positionering en het restylen van onze look & feel. En we hebben besloten geen pand te kopen, maar te huren. Er zijn al genoeg opleidingen die meer bezig zijn met het beheren van hun panden dan met het onderwijs."

Gemotiveerde leerlingen

Bij de Horeca Academie gaat het wél om het onderwijs. Leerlingen krijgen geen lange dagen theorie, maar zijn de hele dag bezig met de praktijk. In de keuken van de opleiding zijn ze zowel bezig met het verfijnen van hun techniek als met het experimenteren met nieuwe technieken, zoals garen op lage temperaturen of stoeien met de chemische samenstelling van smaak. Voor dat soort verdieping bestaat in de praktijk immers vaak geen ruimte en tijd.

"Wij willen inspirerend onderwijs aanbieden. Leren moet immers leuk zijn. Dat gaat volgens mij mis bij veel andere opleidingen: die zijn schools en houden geen rekening met het tempo van individuele leerlingen. Maar onze opleiding is ook pittig. Dat komt doordat leerlingen die kiezen voor de Horeca Academie een bewuste keuze hebben gemaakt. Daardoor zijn ze gemotiveerd een extra stap te zetten. En blijkbaar werkt dat: onze leerlingen komen vanuit het hele land, van Texel tot Venlo."

Lekker, goed en goedkoop eten

De Horeca Academie is echter niet alleen toegankelijk voor leerlingen. Wie lekker, goed en goedkoop wil eten, kan namelijk een diner nuttigen, bereid door leerlingen. Het restaurant is iedere werkdag geopend van 17.30 tot 21.00 uur. Een driegangenmenu kost € 10 en een viergangenmenu € 17,50. Reserveren is verplicht. Dat kan telefonisch (070 302 99 56)  en via http://www.horecaacademie.nl/dineren/. Op de website staat bovendien welke gerechten die avond worden geserveerd.