Kadernota 2016: verrassend vernieuwend(14-07-2015)


RSS

In de kadernota wordt omschreven hoe de financiele middelen van de gemeente in hoofdlijnen worden verdeeld over verschillende thema's. De nota verschijnt altijd begin juli en gaat over het komende jaar.

De programmabegroting, die aan het eind van elk jaar wordt vastgesteld, is gebaseerd op de kadernota. De kadernota voor 2016 van Maasgouw heeft een speciale boodschap. Veranderingen in de maatschappij en in bestuurlijke verhoudingen vragen om vernieuwende ideeen. Daarom is in de Kadernota 2016
een vernieuwingsagenda opgenomen. De uitdagingen waarmee wij geconfronteerd worden vragen tenslotte om creatieve oplossingen.

Unieke wijze

De vernieuwingsagenda is op een unieke wijze tot stand gekomen. De raad is in twee interactieve sessies gevraagd mee te denken hierover. Dat is niet nieuw. Wat wel nieuw is, is de manier waarop dit gedaan is. Aan verschillende tafels zijn de onderwerpen besproken. Er moeten toch oplossingen
komen voor een structureel tekort van EUR 270.000,-. De raad kon hierbij aangeven in welke mate er iets gedaan moet worden aan:

1. besparen op bestaand beleid
2. onze reserves gebruiken
3. de belastingen verhogen
4. de vernieuwingsagenda zelf inperken


Uit de themabijeenkomsten is gebleken, dat de raad de lokale lastendruk zo laag mogelijk wil houden. Verder wordt de vernieuwingsagenda jaarlijks getoetst en waar nodig bijgestuurd. Bestaand beleid wordt kritisch bekeken om te besparen. En onze robuuste reservepositie wordt gedeeltelijk
ingezet om bestaande investeringen af te schrijven.

Doel is een structureel sluitende meerjarenbegroting 2016-2019.

Vernieuwingsagenda

De vernieuwingsagenda vormt de leidraad voor het college van B&W voor de raadsperiode tot 2018. De agenda is afgeleid van het coalitieprogramma en kan tussentijds worden aangepast.

De belangrijkste thema's uit de vernieuwingsagenda zijn:

1. Transformatie en herontwikkeling
2. Duurzaamheid
3. Burgerparticipatie
4. Vernieuwing in de zorg
5. Demografische ontwikkelingen
6. Positionering gemeente Maasgouw
7. Versterking van de leefbaarheid van onze gemeente

In de kadernota wordt verder ingegaan op nieuw beleid dat al is ingezet, zoals een nieuw publieksplein voor betere dienstverlening, afstemmen van vraag en aanbod op de woningmarkt, recreatie en toerisme en de nieuwe zorgtaken.

De kadernota wordt in de raadsvergadering van 16 juli behandeld.