Inbrekers doen niet aan vakantie - Nieuws - Gemeente Uden


Geplaatst op dinsdag 14 juli 2015

De vakantieperiode staat voor de deur. Een tijd van heerlijk luieren aan het strand, lekker eten en drinken en het bekijken van mooie steden. Maar ook de weken waarin veel inbrekers toeslaan, omdat ze weten dat bewoners van huis zijn. Door rekening te houden met de gevaren kan een kater bij
thuiskomst voorkomen worden. "Het is vooral een kwestie van goede voorzorgsmaatregelen treffen".

Meldingen doorgeven

Ziet u iets verdachts in uw omgeving? Een vreemde auto, vreemde personen of een andere situatie die u niet vertrouwt? Noteer dan zoveel mogelijk details, zoals kenteken, merk en kleur van de auto, uiterlijke kenmerken en kleding van de personen en bel direct de politie.

Bent u getuige van een woninginbraak? Bel dan het alarmnummer 112. Aan de hand van de melding wordt de inzet bepaald. U begrijpt dat er op een melding "Er wordt nu ingebroken" door de politie anders gereageerd wordt dan op "Er is afgelopen nacht ingebroken". In dat laatste geval kunt u beter
0900-8844 bellen. Als u iets verdachts ziet, kunt u dit ook vastleggen met uw mobiele telefoon. Mogelijk kan de politie met behulp van uw beelden verdachten opsporen.

Tips

De meeste woninginbraken worden gepleegd, omdat de gelegenheid zich voordoet. Daarom enkele tips waarmee u aan de slag kunt en wat u moet doen of laten om een inbreker zo min mogelijk de gelegenheid te geven. Zeker als u op vakantie gaat.

1. Komt u een paar dagen of langer niet thuis? Vraag dan uw buren, familie of vrienden om de post op te ruimen. Zorg dat uw huis er bewoond uitziet, door bijvoorbeeld wat servies of tijdschriften op tafel te leggen of door de buren gebruik te laten maken van uw oprit.
2. Leg uw huissleutel nooit op een geheime plek buiten uw huis, zoals onder een bloempot. Inbrekers kunnen gemakkelijk bedenken waar u uw sleutel verstopt. Leg ook uw autosleutels binnen niet op een voor de hand liggende plek.
3. Zorg dat je geld, sieraden of andere dure spullen vanaf buiten niet kunt zien. Leg ze het liefst in een kluis.
4. Zeg niet op uw voicemail dat u niet thuis bent. En laat ook op social media, zoals Facebook en Twitter, niet weten dat u met vakantie bent.
5. Pas op voor de zogenoemde 'babbeltruc': mensen die met een smoesje uw woning binnen willen komen. Denk aan gevelreinigers, meteropnemers en dergelijke. Vraag hen altijd om hun legitimatie.
6. Zorg voor goed hang- en sluitwerk op uw ramen en deuren. Sluit uw ramen en deuren af, ook als u maar even weg bent. Denk hierbij ook aan uw garage, kelder en toiletruimte.
7. Doe uw voordeur en achterdeur altijd op slot. Draai de sleutel minimaal een keer om. Zo kunnen inbrekers uw deur niet met een stukje plastic openmaken (flipperen). Haal de sleutel ook altijd uit het slot. Hiermee voorkomt u dat de inbreker met een handigheidje de sleutel aan de binnenkant
kan bedienen (gaatjes boren en hengelen).
8. Zorg dat inbrekers zich bij uw huis niet kunnen verstoppen. Plaats buitenlampen en snoei struiken of haal ze weg. Inbrekers werken graag ongestoord in het donker.
9. Laat geen `klimvoorwerpen', zoals ladders, kliko's en andere grote voorwerpen buiten liggen waarmee inbrekers gemakkelijker uw woning binnenkomen.
10. Hang geen adres aan uw sleutelbos. Want als u een sleutelbos met uw adres verliest, kan iedereen uw huis in.

Aangifte doen

Is er toch bij u ingebroken of is er een poging gedaan? Dan is het van belang dat u altijd aangifte doet. De politie kan dan een onderzoek instellen en gericht surveilleren. Ook kan met uw aangifte een aangehouden verdachte vervolgd worden.

De politie komt bij uw thuis om u te helpen de eerste maatregelen te nemen, de aangifte bij u op te nemen, een buurtonderzoek in te stellen en indien mogelijk een technisch sporenonderzoek te laten doen. Laat de situatie in uw woning zoals hij op dat moment is, raak niets aan en verplaats geen
voorwerpen.